Aranđelovac i okolina

Aranđelovac i okolina – Aranđelovac je grad koji se nalazi u centralnom delu Šumadije u podnožju planine Bukulje. Od Beograda je udaljen oko 75 km, a poznat je po glini, belom mermeru i izvorima mineralne vode.

Arandjelovac je grad istorije i lečilišta. Jos davno Knjaz Miloš je dolazio u ovaj grad na oporavak i odmor. Mineralna voda i pogodna klima osnov su za nastanak Bukovičke banje. Bukovička banja koja je smestena u, slobodno možemo reći jednom od najvećih i najlepših parkova u zemlji, je pogodna za lečenje bolesti gastrointestinalnog trakta, oboljenja pankreasa, bolesti resporatornog sistema, povrede i oboljenja lokomotornog sistema.

Park Bukovičke Banje poznat je kao izlozba na otvorenom jer sadrzi jedinstvenu zbirku mermernih skulptura. U parku se svake godine odrzavaju manifestacije kao što su “Mermer i zvuci” i “Svet keramike”.

Obeležja Aranđjelovca, osim parka su pećina Risovača, vazno arheološko nalazište iz starijeg kamenog doba (paleolita), Orašac, mesto gde je podignut Prvi srpski ustanak, planina Bukulja sa uredjenim pešačkim stazama ali najveći simbol ovog grada je “Staro Zdanje” koje je izgradio Knez Mihajlo Obrenović davne 1868, godine,kao letnju rezidenciju i skupštinski dom.

Putnici koji obidju ovaj grad oduševljeni su šumadijskim specijalitetima dostupnim u etno selima i restoranima, prirodom planine Bukulje, istorijom, muzejem, kafom (uz koju obavezno ide mineralna voda pa i šumadijska rakija) u baštama gradskih kafića sigurno će pozeleti da mu se opet vrate.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *