Manastiri okolina Kraljeva

Manastiri okolina Kraljeva

Manastiri okolina Kraljeva

Manastiri okolina Kraljeva su izuzetno duhovno bogatstvo naše zemlje. U okolini ovog grada nalaze se manastiri Studenica, Žiča, Ljubostinja i manastir Svete Petke u Stublu. Svaki od njih je poseban i odiše jedinstvenom lepotom.

Manastir Ljubostinja udaljen je od Kraljeva oko 35 km. Nalazi se u neposrednoj blizini Trstenika, ali i blizini jedne od najposećenijih banja Srbije, Vrnjaćke Banje. Ovo je ženski manastir koji održava oko 50 monahinja. Manastir je zadužbina Kneginje Milice, ali i mesto gde je ona sahranjena. Gradjen je u periodu od 1388. do 1405. godine. Posvećen je uspenju presvete Bogorodice. Osim kneginje na ovom mestu je sahranjena i monahinja Jefimija, odnosno Jelena Mrnjavčević, supruga despota Uglješe Mrnjavčevića.

Okolina Vrnjačke Banje
Manastir Ljubostinja – Manastiri okolina Kraljeva

Manastir Studenica nalazi se oko 60 km od Kraljeva. Ova svetinja predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. 1986. godine UNESKO je uvrstio Studenicu u listu Svetske kulturne baštine. Manastir je osnovao veliki župan Stefan Nemanja 1190. godine, kasnije se zamonašio i uzeo ime Simeon. Sveti Simeon je preminuo u Hilandaru, ali njegovo telo je kasnije preneto u manastir Studenicu gde se nalazi i dan danas.

Okolina Vrnjačke Banje
Manastir Studenica – Manastiri okolini Kraljeva
Okolina Vrnjačke Banje
Manastir Studenica – Manastiri okolina Kraljeva
Okolina Vrnjačke Banje
Manastir Studenica
Manastiri okolina Kraljeva
Manastir Studenica

 

Manastir Žiča nalazi se u neposrednoj blizini Kraljeva. Od ovog grada udaljen je samo 6 km. Ovo je jedan od najpoznatijih srpskih srednjevekovnih manastira. Danas je ženski manastir. Veruje se da je podignut u prvoj polovini 13. veka i za to je zaslužan prvi kralj iz dinastije Nemanjića, Stefan Prvovenčani. Po nastanku ovog manastira kralj je naredio da svi budući kraljevi Srbije budu krunisani baš u ovoj svetinji. Zabeleženo je da je sedam kraljeva iz dinastije Nemanjića krunisano u ovom manastiru. Po narodnom predanju veruje se da je svaki kralj imao svoj ulaz u manastir, kojim bi samo on prolazio, a taj ulaz posle njegovog prolaska bi bivao zazidan.

Manastiri okolina Kraljeva
Manastir Žiča – Manastiri okolina Kraljeva

Manastir Svete Petke u Stublu je udaljen od Kraljeva oko 20 km. Nalazi se na spisku lokacija vrednih posete. Posvećen je Svetoj Petki koja se slavi 27. oktobra i relativno je nov manastir. Njegova gradnja započeta je 1970. godine na prostoru gde su nadjeni ostaci nekog ne tako poznatog manastira. Gradnju je započeo seljak iz obližnjeg sela Stojan Komatović, koji je svoj život od izgradnje manastira posvetio veri.

Manastiri okolina Kraljeva
Manastir Svete Petke -Stubal

Lepota ovih svetinja najbolje se može doživeti posetom istih, zato krenite u obilazak…. 🙂

Pratite nas i na Instagramu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *