Stara planina

Stara planina

Smeštaj Stara planina | Stara planina nalazi se u istočnoj Srbiji i predstavlja prirodnu granicu izmedju Srbije i Bugarske. Od Beograda je udaljena oko 325 km. Ova planina je područje zaštićeno kao Park prirode prve kategorije. Zaštitni znak ovog mesta su priroda, različite vrste biljaka, gusta šuma, mnoštvo vodopada, reke sa bistrim i hladnim vodama, raznovrsna divljač i tipična planinska klima.

PONUDA SMEŠTAJA STARA PLANINA >Ponuda smeštaja

Stara planina
Priroda

Najviši vrh Stare planine Midžor, čija visina prelazi 2000 m predstavlja idealno mesto za planinarenje, istraživanje i uživanje u pogledu na okolne predele. U letnjem periodu ova lepotica pruža razne vrste zabave u prirodi. Ljubitelji adrenalina mogu da uživaju u planinarenju, u paraglajdingu, brdskom biciklizmu, ali mogu i kvadovima upoznavati predele.

Stara planina
Priroda

Za ljubitelje zimskih sportova Stara planina je idealan izbor. Obilne snežne padavine i višemesečno zadržavanje snežnog pokrivača pružaju idealne uslove za skijanje, sankanje, a i ostale snežne čarolije. Poseduje uredjene sisteme žičara i ski staza.  Najposećeniji je ski centar na vrhu Babin zub, koji sadrži 3 uredjene staze različite dužine. Staza Markova livada je osvetljena tako da obožavaoci noćnog skijanja neće ostati uskraćeni za taj doživljaj.

Stara planina može da se pohvali različitim vrstama lekovitog bilja. Na livadama se može naći kantarion, hajdučka trava, majčina dušica, lincura. Osim biljaka, ova planina je dom za preko 200 vrsta različitih ptica sto je svrstava u jedan od bitnijih evropskih rezervata. Medju njima je i zaštićena vrsta lešinara, Beloglavi sup kog neretko možete videti u letu iznad ove planine.

Stara planina
Reka

Ono po čemu je Stara planina prepoznatljiva su njeni vodopadi. Pa da krenemo redom… 🙂

Vodopad Tupavica za mnoge je najlepši vodopad u Srbiji. Nalazi se u blizini mesta Dojkinci na Staroj planini na 1050 m nadmorske visine. Voda pada preko crvenih stena sto mu daje posebnu lepotu. Nabolje ga je posetiti u proleće ili u jesen kada je snaga vode najjača.

Stara planina
Vodopad Tupavica
Stara planina
Vodopad Tupavica – Stara planina

Vodopad Bigar nalazi se na potoku Bukovski, na putu ka Pirotu, nekoliko kilometara južno od sela Kalne. Zovu ga i Vodeni Mačak. Visok je 35 m i predstavlja ušće u Stanjansku reku. Okolina ovog vodopada je jako zanimljiva jer možete posetiti tri jezera i jedan manastir. Ako se uputite u ovaj kraj, računajte na celodnevno uživanje.

Stara planina
Vodopad Bigar – Stara planina
Stara planina
Vodopad Bigar

Piljski vodopad se nalazi u blizini najpoznatijeg sela na Staroj planini Topli Do. On je namenjen pravim avanturistima. Nalazi se na 1650 m nadmorske visine, dok su teren i prilaz jako nepristupačni. Ovaj vodopad otkriven je 2002. godine. Zbog guste šume i šiblja koje ga okružuje bio je nevidljiv.

Stara planina
Piljski vodopad
Stara planina
Piljski vodopad

Vodopad Čunguljski Skok nalazi se nekih 10- ak kilometara od sela Topli Do na Toplodolskoj reci. Visok je čak 42 m i omiljeno je mesto mesto za uživanje stanovnika ovog kraja ali i drugih posetilaca. Zbog nepristupačnog terena i on je otkriven krajem devedesetih godina.

Stara planina
Vodopad Čunguljski skok
Stara planina
Vodopad Čunguljski skok
Stara planina
Vodopad Čunguljski skok

Kaludjerski skok je najviši vodopad u našoj zemlji. Visok je neverovatnih 232 m i nalazi se ispod najvišeg vrha Stare planine Midžora. Prilaz vodopadu je jako nepristupačan i moguć je samo u proleće dok još ima ostataka snega i u punoj planinskoj opremi. Zbog bujanja vegetacije u letnjem periodu je gotovo nemoguće doći do ovog divnog mesta.

Vodopad Kaludjerski skok
Vodopad Kaludjerski skok – Stara planina

Koprenski vodopad nalazi se na Jelovačkoj reci ispod vrha Kopren. Smešten je na 1820 m nadmorske visine što ga čini drugim najvišim vodopadom u Srbiji. Visok je 103 m. Prilaz je nepristupačan jer je zimi pokriven snegom, dok je u toku leta zarastao u bujnu vegetaciju.

Koprenski vodopad
Koprenski vodopad

Smeštaj Stara planina | Stara planina se može pohvaliti mnoštvom zanimljivih sela, gde možete boraviti i uživati u gostoprimstvu domaćina, domaćoj hrani i specijalitetima ovog kraja kao što su staroplaninska jagnjetina, bobove pihtije, domaći sir i kajmak. Selo Gostuša je definitivno najzanimljivije selo Stare planine. Kuće u selu su izgradjene od kamena, od temelja do krova i okruzene su kamenim ogradama.

Stara planina
Selo Gostuša
Stara planina
Selo Gostuša

Rosomački lonci predstavljaju klisuru Rosomačke reke. Nalazi se u blizini sela Slavinja. Do kanjona se može doći uredjenom stazom čija je polažna tačka u centru sela. Šetnja traje oko 15-ak minuta.

Rosomački lonci
Rosomački lonci
Rosomački lonci
Rosomački lonci
Rosomački lonci
Rosomački lonci

Pratite nas i na Instagramu

Na Staroj planini izbor smeštaja ne zaostaje za drugim destinacijama u Srbiji. Možete boraviti u seoskim domaćinstvima, u apartmanima, vikendicama ili u hotelima. “Hotel Stara Planina” je najpoznatiji hotel na ovoj planini gde imate potpuni ugodjaj opuštanja posle skijanja u zimskom ili šetnje u letnjem periodu.

PONUDA SMEŠTAJ STARA PLANINA >Ponuda smeštaja