Zlatar

Zlatar smeštaj i okolina

Zlatar smeštaj i okolina…. U jugozapadnom delu Srbije, iznad Nove Varoši izdiže se planina Zlatar. Zlatar svojim prirodnim lepotama, nepreglednim livadama, bogatstvom bilja, šumama kojim preovladava omorika i breza čini jednu prelepu planinu. Mešanje planinske i mediteranske klime obezbedjuje ovoj planini veliki broj sunčanih dana godišnje. Zlatar možete posetiti u svako doba godine, sigurni smo da ćete biti oduševljeni svim što nudi jer sama planina, ali i njena okolina pružiće vam divne doživljaje.

Zlatar smeštaj i okolina
Šumski put – Zlatar smeštaj i okolina

Ukoliko ste “letnji putnik” na ovoj planini neće vam biti dosadno. Vreme možete provoditi u šetnjama prirodom. Zlatar poseduje 3 pešačke staze ukupne dužine 33 km koje će vas odvesti do najskrivenijih prirodnih dragulja kao što su nepregledne livade, fenomenalni vrhovi sa kojih puca pogled na okolinu i guste šume. Ono sto je sigurno nedisaćete se čistog vazduha, tako da ljubitelji šetnje krećemo u avanturu. 🙂

Uredjenjem trim staza pružaju se mogućnosti za razvijanje omladinskog i djačkog turizma, škola u prirodi sa osmišljenim aktivnostima za mlade i najmladje posetioce. Još jedna trim staza napravljena je u blizini “Hotela Zlatar” i dugačka je oko 1000 m. Sadrži sve neophodne elemente, kao što su kante za otpatke, klupe za odmor i još mnogo toga.

Zlatar smeštaj i okolina
Kroz šume – Zlatar smeštaj i okolina

Ljubitelji biciklizma i planinskog biciklizma biće prezadovoljni ponudom biciklističkih staza koje ova planina poseduje. Možete rekreativno uživati u šumskim putevima i stazama Zlatara, Murtenice i Javora vozeći bicikle, ali postoje tri uredjene staze. Jedna staza vodi do manastira Mileševa, druga do Pešterske visoravni, a treća do jezera Uvac.  Veoma bitna informacija je da bicikle možete iznajmiti u Turističkom centru Zlatar. U daljem tekstu ćemo ih detaljno opisati. 🙂 Pa da krenemo redom….

Ruta Zlatar – Uvac / oznaka rute: ZS – ZLTR – UV1

Putanja: Drmanovići – Akmačići – Komarani – Uvačko jezero

Staza koja vodi od Zlatara do jezera Uvac dugačka je 10, 9 kilometara. Ukupan uspon na ovoj stazi iznosi 459 metara, a visinska razlika je 179 metara nadmorske visine. Početna tačka je selo Drmanovići koje se nalazi u podnožju ove zlatne planine. Sledi blagi spust do Lipe, pa uspon do sela Akmačići. Naredna destinacija je selo Komarni koje se nalazi u kanjonu reke Uvac. Uvac je specijalni rezervat prirode i zaštićeno prirodno dobro. Stanište je mnogih životinjskih vrsta od kojih je najpoznatiji beloglavi sup. Iz ovog sela pruža se divan pogled na Zlatarsko jezero. Krajnja tačka ove biciklističke rute je u blizini brane na Uvačkom jezeru. Uvačko jezero nalazi se izmedju Zlatara i Javora.

Zlatar smeštaj i okolina
Pogled na meandre Uvca – Zlatar smeštaj i okolina
Pogled na meandre Uvca
Pogled na meandre Uvca – Zlatar smeštaj i okolina

Ruta Manastirski put / oznaka rute: ZS – ZLTR – ZP1

Putanja: Zlatar – Vodena poljana – Manastir Mileševa – Prijepolje

Staza koja vodi od Zlatara do Manastira Mileševa i Prijepolja dugačka je oko 23 kilometra. Ukupan uspon na ovoj stazi je 802 metra, dok visinska razlika iznosi 1060 metara nadmorske visine. Na zlatarskom prevoju je početna tačka ove rute, pa se nastavlja dalje preko Vodene poljane i Potkonika. Na Vodenoj poljani na vrhu Zlatara nalazi se crkva brvnara “Sveti Kozma i Damjan” koju možete posetiti. Staza dalje vodi ka Šumarskoj kući, posle toga sledi spust ka izvoru Čardak.

U neposrednoj blizini ovog izvora nalazi se Tubića izvor i jedna od najdužih pećina u Srbiji, Ušačka i Tubića pećina. Nakon toga dolazimo do manastira Mileševa, jednog od najbitnijih manastira naše zemlje koji se nalazi pod zaštitom UNESCO- a. U ovoj svetinji nalazi se freska Belog Andjela. svetski poznato remek delo. Krajinja tačka ove biciklističke staze nalazi se u gradu Prijepolju. Grad Prijepolje nalazi se na učću Mileševke u Lim.

Crkva brvnara Svetog Kozme i Damjana
Crkva brvnara Svetog Kozme i Damjana – Zlatar smeštaj i okolina
Crkva brvnara Svetog Kozme i Damjana
Crkva brvnara Svetog Kozme i Damjana – Zlatar smeštaj i okolina

Ruta: Sjenica – Zlatar – Nova Varoš / Oznake rute: ZS L1

Putanja: Sjenica – Zlatar – Nova Varoš

Staza koja vodi od Pešterske visoravni do Nove Varoši dugačka je 36 kilometara. Ukupan uspon ove biciklističke rute je 2013 m, dok visinska razlika iznosi 404 m nadmorske visine. Početna tačka ove avanture je u Sjenici. Sjenica je naselje na Pešterskoj visoravni, poznata je kao srpski Sibir. U ovom naselju izmerene su najniže temperature u našoj zemlji i zime su izuzetno hladne.

Osim hladnoće Sjenica ima i istorijsku važnost. U srednjevekovnoj Srbiji ovo naselje je bilo mesto prebivališta dinastije Nemanjić. O tome svedoči mesto Caričina, u kom se nalazi letnjikovac carice Jelene, supruge cara Dušana. Staza dalje prolazi pored regionalnog puta Sjenica – Nova Varoš i vodi do Suvog Bora koji je najviša tačka ove rute. Nakon toga sledi spust do Bakarovine, pa nastavak rute preko zlatarskog Prevoja i dalje do sela Drmanovići i Branoševac. Krajinja tačka i završetak rute je u Novoj Varoši.

“Zimski putnici” neće biti uskraćeni za zimske sportove. Skijalište Zlatar nije popularno kao skijališta drugih većih skijaških centara kao što je Kopaonik ili Zlatibor, ali nikako nije za zanemariti. Skijaški centar Zlatar ima dve staze staze “Zlatar 1”, “Zlatar 2” i ski put ukupne dužine oko 3 kilometra. Staza Zlatar 1 dugačka je oko 1300 metara, spušta se do samog centra Nove Varoši i opremljena je četvorosed žičarom kapaciteta 1200 skijaša/h. Staza je pogodna za noćno skijanje, jer je osvetljena što daje još jedan veliki plus ovom skijalištu. Vrlo je bitno naglasiti da je ova staza celom dužinom opremljena sistemom za veštačko osnežavanje.

Ski staza Zlatar 2 kategorisana je kao plava, što znači da je pogodna za rekreativce ili skijaše početnike. Ova staza je duga oko 800 metara i opremljena je ski-liftom Sidro kapaciteta 600 skijaša/h.

Zlatar u zimskom periodu
Zlatar u zimskom periodu

Ljubitelji Avantura parkova će na Zlataru uživati. Ova planina poseduje drugi po veličini Avantura adrenalinski park u Srbiji. Park je namenjen svim posetiocima koji vole avanturu, zabavu i aktivnosti. Nalazi se u neposrednoj blizini hotela Panorama. Pogodan je za rekreaciju, takmičenja i vežbe. Dugačak je oko 340 m. Od toga prepreke su 150 metara, dok je 190 metara zip line sistem. Prepreke su napravljene u vidu visećih kanapa sa stopom, balans greda, paukova prepreka, tarzan lijana i mnoge druge.

Park je 100% siguran, sva oprema koja se koristi u parku je atestirana. Prosečna visina platformi iznosi 5 metara. Pre nego što se zaputite u avanturu prolazite obuku na zemlji, dok su instruktori na raspolaganju u svakom momentu i brinu o vašoj bezbednosti. Radno vreme parka je svakim danom od 10h do 18h.

Za ljubitelje sportova u turističkoj zoni Zlatara nalazi se hala pogodna za razne sportove. Zauzima površinu od oko 1150 kvadratnih metara. Može se koristiti za rukomet, odbojku, mali fudbal i košarku. U sklopu objekta nalaze se i prateći sadržaji kao što su svlačionice i kafić.

Zlatar je stvarno jedna prelepa planina, tekstom ne možemo da opišemo svu njenu lepotu. Sve sto ima da ponudi ne može stati u jednu priču tako da očekujte još mnogo informacija, lokacija i lepote sa Zlatara…. 🙂

Ponudu smeštaja u Srbiji možete pogledati OVDE

Pratite naš Instagram nalog

Zlatar smeštaj i okolina  Zlatar smeštaj i okolina Zlatar smeštaj i okolina Zlatar smeštaj i okolina