Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja smeštaj i okolina

Vrnjačka Banja smeštaj i okolina | Vrnjačka Banja spada u najposećenije destinacije naše zemlje i samim tim nosi epitet kraljica banjskog turizma. Nalazi se u centralnoj Srbiji i pripada oblasti Raška. Od Beograda je udaljena oko 200 km. Smeštena je u dolini reke Zapadne Morave, a kroz samu banju protiču čak dve manje reke, Lipovačka i Vrnjačka.

PONUDA SMEŠTAJA VRNJAČKA BANJA > Ponuda smeštaja

Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banja  – Vrnjačka Banja smeštaj i okolina


Vrnjačka Banja je po svojim izvorima mineralne vode poznata od davnina. Po arheološkim nalazima veruje se da je bila naseljena u praistoriji i da su praistorijski ljudi koristili mineralne izvore. O lekovitosti vode ove banje prvi put se pominje u doba Rimljana, a o tome svedoče brojni zlatnici koji su pronadjeni. Rimljani su tada bacali zlatnike u bunare. Osim zlatnika pronadjeni su i ostaci bazena za kupanje.

Prvi banjski lekar u modernoj istoriji bio je Josif Pančić, a u banji se lečio i Pavle Mutavdžić. Zahvaljujući ovom čoveku banja je počela da se razvija kao lečilište i početa je gradnja prvih objekata. Na području Vrnjačke Banje postoji sedam izvora mineralne vode: Topla voda, Borjak, Vrnjačko vrelo, Beli izvor, Slatina, Snežnik i Jezero. Medju nabrojanim izvorima su izvori i tople i hladne vode. Lečenje se sprovodi konzumiranjem, kupanjem, inhaliranjem i ispiranjem mineralnom vodom. Uvek pre konzumiranja vode preporuka je konsultacija sa lekarom.

Voda Vrnjačke Banje je pogodna za lečenje:

  • šećernih bolesti
  • bolesti žučne kese i žučnih puteva
  • bolesti pankreasa
  • čir želuca i dvanaestopalačnog creva
  • oboljenje organa za varenje
  • hronična ginekološka oboljenja i sterilitet
  • reumatske bolesti
  • posttraumatska stanja
  • degerativna stanja

U Vrnjačkoj Banji se nalazi i Specijalizovana bolnica “Merkur”.

Posetioci ove banje mogu se prošetati kroz park, a kažu da se park najbolje upoznaje vožnjom fijakerima koji kreću od “Mosta ljubavi”. Šetalište duž vrnjačke rečice zastićeno je stablima lipe. Zato prepustite se zvucima prirode, čistom vazduhu i uživajte. 🙂

Vrnjačka Banja - Vrnjačka Banja smeštaj i okolina
Vrnjačka Banja – park / Vrnjačka Banja smeštaj i okolina
Vrnjačka Banja
Park – Vrnjačka Banja smeštaj i okolina

U sklopu vrnjačkog parka nalazi se japanski vrt. Japanaski vrt nastao je donacijom Japana i sredstvima lokalne samouprave. Obogatio je banjski park, kako izgledom tako i biljnim vrstama. Posetiocima dočarava kulturu življenja japanskih naroda. Ovo je drugi park ove vrste u Srbiji. Prvi se nalazi u Beogradu.

Vrnjačka banja
Japanski vrt – Vrnjačka Banja smeštaj i okolina
Vrnjačka Banja
Japanski vrt – Vrnjačka Banja smeštaj i okolina

“Most ljubavi” je poznata atrakcija Vrnjačke Banje koju osim zaljubljenih obilaze i ostali posetioci.

Legenda kaže da su se pre Prvog svetskog rata zavoleli učiteljica Nada i oficir Relja. Bila je to ljubav za koju su svi u Banji znali. Ali došao je rat i Relja je otišao u Grčku na ratište i nikad se više nije vratio. Zbog ljubavi sa Grkinjom raskinuo je zaruke sa učiteljicom. Zbog prevelike tuge zbog gubitka najveće ljubavi učiteljica Nada naposletku umire, mlada i nesrećna. Devojke potrešene sudbinom mlade učiteljice a da bi sačuvale svoju ljubav na ovom mostu kače katance na kojima ispisuju svoje ime i imena svojih ljubavi i ključeve bacaju u reku. Most je bio omiljeno sastajalište mlade učiteljice Nade i srpskog oficira Relje.

 Most ljubavi
Vrnjačka Banja – – Vrnjačka Banja smeštaj i okolina


Vrnjačka Banja je domaćin razni manifestacija. Najpoznatiji je Vrnjački festival koji predstavlja jedan od najvećih dogadjaja u Srbiji. Održava se u julu i tokom tih nedelju dana ovo mesto se pretvara u pozornicu na kojoj se održavaju predstave, maskenbali, koncerti i sportska dešavanja. Centralni dogadjaj ovog festivala je Velika medjunarodna karnevalska povorka. Svi učesnici garantuju dobar provod i uživanje. Iz godine u godinu ova manifestacija privlači sve veći broj posetilaca kako iz naše zemlje, tako i iz inostranstva.

Osim Vrnjačkog festivala, ova destinacija je domaćin i “Love fest” festivala. On se održava svake godine u avgustu mesecu i okuplja veliki broj posetilaca iz zemlje i okruženja. Ovaj festival je muzički dogadjaj gde posetioci mogu uživati u različitim muzičkim žanrovima. Ime je dobio po tome sto je Vrnjačka Banja sve češće odredište ljubavnih parova koji su došli da posete “Most ljubavi”, prosetaju parkom i uživaju u vožnji fijakerima.

Vrnjačka Banja nudi veliki izbor smeštaja za svoje goste. Možete birati boravak u apartmanima i privatnim smeštajima, ali i u hotelima najviše kategorije sa svim pratećim spa sadržajima. Ljubaznost domaćina je nešto što čini vaš boravak nezaboravnim i sigurni smo da ćete poželeti opet da se vratite.

PONUDA SMEŠTAJA VRNJAČKA BANJA > Ponuda smeštaja

Zato….čekamo Vas u Vrnjačkoj Banji. 🙂

Pratite nas i na Instagramu

VRNJAČKA BANJA VREMENSKA PROGNOZA