6 najpoznatijih vrela u Srbiji

Najpoznatija vrela u Srbiji

Najpoznatija vrela u Srbiji |Srbija je poznata po prirodnim lepotama. Posebnu čar daju vrela u Srbiji. Ovom prilikom bismo se osvrnuli na , po našem mišljenju , 6 najpoznatijih vrela u Srbiji.

Vrelo Perućac –Najpoznatija vrela u Srbiji

13 km od Bajine Bašte je reka Vrelo . Dugačka je 365 metara i po tome je dobila naziv reka Godina.

Ono što karakteriše reku Vrelo je veliki i jak izvor iz kog teče beličasta voda koja na kraju završava u reku Drinu.

U lepoti ovog vodopada je moguće uživati, isključivo sa Drine, tako da od vodostaja i brzine reke Drine zavisi kad ćete biti u prilici da se prepustite lepoti ovog vodopada.

Sreća je pa je ” GODINA” dugačka pa će sigurno biti prilike da u nekom trenutku posetite i ovu lepotu Srbije.

Vrelo Perućac
Vrelo Perućac

Taorska vrela – Najpoznatija vrela u Srbiji

Taorska vrela su spomenik prirode koja se nalaze u zapadnoj Srbiji i pripadaju teritoriji grada Valjeva. Mesto gde su zove se Donji Taor. U sklopu ove prirodne lepote nekada je postojalo 12 vodenica koje su aktivno radile, danas ih ima nekoliko. Na kratkom rastojanju preko bigrenih naslaga, prelivaju se slapovi i vodopadi i čine jednu izuzetnu prirodnu lepotu. Vrela se ulivaju u Skrepež, reku koja izvire ispod Povlena.

 

Okolina Valjeva
Taorska vrela

Vrelo Gradca –Najpoznatija vrela u Srbiji

Reka Gradac se nalazi u neposrednoj blizini Valjeva, a od Divčibara je udaljena oko 45 km.

Svojim nijansama zelene boje pruža pravi užitak i odmor za svakoga ko je u blizini.

Proglašena je za najčistiju reku u Srbiji, ali pored toga smatra se jednom od najčstijih reka u Evropi. Na toku koji je dug oko 22 km oduševićete se netaknutom prirodom, dok kanjon ove reke sa svojih oko 70 pećina za koje se pouzdano zna da postoje predstavlja pravo remek delo prirode.

Vrelo Gradca
Vrelo Gradca

Krupajsko vrelo – Najpoznatija vrela u Srbiji

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji , 35 kilometara od Žagubice, u prodnožju planine Beljanica. Od Beograda je Krupajsko vrelo udaljeno oko 160 kilometara.

Možete doći i putem koji povezuje Despotovac i Krepoljin. Svakako Vas put vodi pored manastira Manasija, zadužbinu despota Stefana Lazarevića  pa ne treba propustiti priliku da svratite u manastir.

Slobodno možemo reći da je vrelo biser Homoljskih planina.

Na Krupajskom vrelu nastaje Krupajska reka. Ono što je vrlo zanimljivo je to da se ne zna poreklo vode Krupajskog vrela.

Vrelo je prepoznatljivo po tirkizno plavoj boji vode i njenoj prozirnosti do dubine od 5-6 metara.

Preporučujemo da posetite ovaj biser i da se prepustite čarima plavetnila vode.

Krupajsko vrelo

 

Vrelo Grze- Najpoznatija vrela u Srbiji

Do vrela Grze se stiže lako. Nakon isključenja sa autoputa, idete prema Zeječaru, prođete kroz tri tunela i posle nekih 17 kilometara stižete na Grzu.

Do vrela Grze možete pešaka i automobilom ali ako krenete automobilom, računaje da ćete morati da pešačite nekih 300 metara.

Nije u svako doba godine moguće doći do samog vrela, naročito kad se topi sneg ili tokom obilnih kiša jer je količina vode velika što onemogućava pristup samom vrelu.

Staze do vrela su lepo uređene i obeležene, sa dosta klupa pored puta gde možete odmoriti i uživati u lepoti prirode. Samo vrelo se nalazi u šumi pa to daje dodatnu čar.

Reka Grza izvire u podnožju planine Južni Kučaj a od reke nastaju dve veće vodene površine.

Grza
Grza
Najpoznatija vrela u Srbiji
Vrelo Grze

Vrelo Mlave – Najpoznatija vrela u Srbiji

Vrelo Mlave od Beograda je urdaljeno 173 kilometara. U rasponu od nekih 45 likometara , od Bora do vrela Mlave je put pun krivina. Put je krivudav ali i istovremeno i lep jer obiluje pejzažima Crnog Vrga i Homoljskih planina.

Odlika vrela Mlave je njegov oblik koji je kao amfiteatar, prečnika 20 metara. Do sada je dubina vrela ispitina do 75 metara. Voda izvire u mlazevima sa strane i i sa dubine samog vrela. Vrelo Mlave je bogato ribljim svetom a posebno pastrmkom.

Najpoznatija vrela u Srbiji
Vrelo Mlave

Pogledajte ponudu smeštaja u Srbiji OVDE

Pratite nas putem Instagrama