Svadbeni običaji u Srbiji

Svadbeni običaji u Srbiji

Svadbeni običaji u Srbiji

Svadbeni običaji u Srbiji plaćaju danak modernom dobu pa su se, zbog života u urbanim sredinama, mnogi običaji izgubili. Mi ovim tekstom želimo da napravimo osvrt na svadbene  običaje koji se polako gube ali i i na one koji su i dalje aktuelni.

Postoji jedna narodna izreka: ” 100 sela, 200 običaja” što bi moglo značiti da svaki deo Srbije ima svoje specifičnostii kada su narodni običaji u pitanju.

Krećemo po redosledu 🙂

Svadbeni običaji u Srbiji

Iz praktičnih razloga, momčako i devojačko veče se ne prave veče pre svadbe već nekoliko dana ranije. Ovo je običaj koji je postao popularan u poslednjih par decenija. Svako od budućih supružnika slavi sa svojim društvom i na taj način se oprašta od momačkog/devojačkog života. Uh, ovo su ozbiljna opraštanja 🙂

Dan pre svadbe se ukrašava dvorište ili vrata kod mladenaca. Devojke pletu svadbeni venac i dekorišu dvorišta ili stanove. U poslednje vreme dekoracijom se bave cvećare, jedino u nekim manjim sredinama se zadržao običaj da to rade devojke, drugarice mlade i mladoženje.

Gađanje jabuke – Svadbeni običaji * Da bi mladoženja sa svojim svatovima ušao u mladino dvorište prvo mora puškom da obori jabuku. On na taj način pokazuje da će u braku biti spreman da brani svoju porodicu. Mladina strana se trudi da mu oteža te biraju najsitniju jabuku koju podižu jako visoko. Kad mladoženja ovaj zadatak obavi upešno može se krenuti sa daljim običajima.

Gađanje jabuke - Svadbeni običaji
Gađanje jabuke – Svadbeni običaji

Na ulazu u dom mlade se pije zdravica a zatim se prelazi na kupovinu mlade. Ovaj običaj postoji od davnina  ali je 1846.godine knez Aleksandar Karađođević zabranio da se za devojku traži novac i zlato. Naravno, običaj se zadržao ali se ne radi ni o kakvom zlatu i velikom novcu već simboličnom iznosu. Ovaj običaj je “opuštajući” gde se i mladini i mladoženjeni gosti zabavljaju dok pregovaraju o ceni za mladu. Nakon obavljene kupovine mlade, mladoženja ulazi u dom mlade i tad je prvi put vidi na dan venčanja.

Postoji običaj da tom prilikom dever ( mlaodoženjin brat ) donosi cipele i nakit za mladu. U cipele se stavlja po jedna novčanica kako bi bila bogata u braku.

Dalja procedura je uglavnom takva da svi gosti kreću u crkvu i opštinu da se mladenci venčaju pred Bogom i zakonom. Zadnjih godina je postao trend da matičar dolazi u restoran i tamo venčava mladence.

Svadbeni običaji u Srbiji * Bacanje sita sa pšenicom i jabukom je, zaista, starinski običaj koji nije izvodljiv u urbanim sredinama jer nije logično da mlada dobaci sito na terasu stambene zgrade. U delovima gde je ovaj običaj izvodljiv, mlada nakon venčanja dolazi u dom mladoženje i baca sito na krov ili terasu. Ako se sito zadrži na mestu gde je bačeno, to znači da će se mlada zadržati u kući mladoženje.

Bacanje sita - Svadbeni običaji
Bacanje sita – Svadbeni običaji

Jedan od običaja vezanih za dolazak mlade u novi dam je i prenošenje mlade preko praga. U nekim delovima Srbije, svekrva daje mladi dve pogače i dve flaše vina, pogače stavlja ispod pazuha a flaše vina drži u rukama. Sad se verovatno pitate čemu to. Običaj kaže da ako su mladi zauzete ruke neće moći da rukom lupi u dovratak i na taj način oglasi ko postaje glavni u kući. Negde se veruje da mlada neće moći da pravi buku i neće naljutiti duhove starih predaka. ( Prim. autora: Nisu uspeli ni hlebom ni vinom da me prevare, udarila sam rukom 😀 )

Postoji još mnogo svadbenih običaja:

Ruzmarin - Svadbeni običaji
Ruzmarin – Svadbeni običaji
  • Nekada je bilo obavezno da se svatovi kite ruzmarinom. Danas svatove kite malim umetničkim delima, izrađenih od različitih materijala.
  • Jedno o verovanja kaže da će dete ličiti na mladu ako se okrene kad krene iz roditeljskog doma.
  • Veruje se da ako mladu neku od svojih , neudatih, drugarica povuče za nos, da će se ona ubrzo udati.
  • Svadbeni običaji u Srbiji – Glavni učesnici svadbe su, pored mladenaca, kum i stari svat. Nekada je bio običaj da se staro kumstvo nasleđuje. U današnje vreme taj običaj nije uvek ispoštovan i sve češće se za kumove biraju prijatelji. Takođe, kaže se da se kumstvo ne odbija. Stari svat je uvek po pravilu sa mladoženjine strane – mladoženjin ujak. 
  • Jedan od običaja koji izaziva iznenađenje je da se upisuje koliko novca je ko od gostiju doneo ili koji poklon je kupio. Još jedna zanimljiovost je da se sve priča na razglas tako da svi prisutni gossti znaju ko je i šta poklonio mladencima. Zanimljivo 🙂
Bidermajer- Svadbeni običaji
Bidermajer- Svadbeni običaji
  • Bacanje bidermajera je jedan od najdražih običaja, posebno od strane neudatih devojaka. Veruje se da ona koja uhvati bidermajer se sledeća udaje.
  • Ako mlada, prilikom venčanja, zgazi mladoženju veruje se da će ona biti gazda u kući.

Sabornik - Svadbeni običaji

  • Mešenje Sabornika – obrednog hleba koji se ukrašava. U pogaču ( sabornik ), koju treba da umesi neka devojka,  se zabodu grane rodnog drveta na koje se stavljaju jabuke. Sabornik ukrašavaju devojke.U nekim delovima Srbije na grane koje su zabodene u Sabornik, svatovi stavljaju novac namenjen mladecima.
  • Bacanje sitnog novca ispred crkve nakon venčanja. Kum se poziva da baci novčiće sledećim rečima ” Kume, izgore ti kesa”. Ovom običaju se najviše raduju deca koja sitan novac skupljaju.
  • Postoji verovanje da mladoženja ne treba da vidi mladu u venčanici pre nego što dođe dan venčanja.

U poslednje vreme su preuzeti mnogi običaji koji dolaze iz drugih kultura ali se na to ne bismo osvrtali.

Svadbeni običaji u Srbiji

Pročitajte još o Narodnim običajima u Srbiji

Instagram Srbija Odmor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *