Tara

Tara smeštaj i okolina

Tara smeštaj | Okolina Tare….. Slobodno možemo reći da je Tara jedna od najlepših planina u Srbiji. Uzdiže se iznad smaragdne reke Drine i zauzima zapadni deo naše zemlje. Ovaj planinski predeo izuzetne lepote proglašen je za Nacionalni park 1981. godine. Tara je u znaku mrkog medveda jer u šumama ove planine dom je našla najbrojnija populacija u Srbiji.

PONUDA SMEŠTAJA TARA >  Ponuda Smeštaja Srbija

Tara okolina i smeštaj
Mitrovac na Tari

Prosečna visina Tare je izmedju 1000 i 1200 metara nadmorske visine. Kao takva spada u srednje visoke planine. Najviša tačka u Nacionalnom parku je vrh Koziji rid visine 1591 metar, dok je najniža tačka reka Vrelo sa 234 metra nadmorske visine.

Tara je planina sa najvećim brojem vidikovaca sa kojih možete uživati u predivnim pogledima na reku Drinu i susednu Bosnu i Hercegovinu. Vidikovcima na Tari ćemo posvetiti više pažnje u posebnom tekstu. 🙂

Tara okolina i smeštaj
Tara – Tara okolina i smeštaj

Da li ste znali da se najveća površina Tare nalazi pod šumama? Da da…. ogromno bogatstvo Nacionalnog parka ogleda se baš u šumama. Mešovite šume zastupljene su na 80% teritorije Tare. U Nacionalnom parku registrovano je oko 1200 različitih biljnih vrsta, a najpoznatija je Pančićeva omorika, koja predstavlja endemsku vrstu četinara.

Za pronalaženje i opis ovog četinara koji je preživeo zadnje ledeno doba zaslužan je naš botaničar Josif Pančić. Putovao je užičkim krajem, čuo je za ovu vrstu i poželeo je da je opiše i otkrije u čemu je i uspeo.

Tara okolina i smeštaj
Pančićeva omorika – Tara okolina i smeštaj

Pored raznovrsnosti biljaka, Nacionalni park je bogat i životinjskim vrstama. Na Tari živi preko 140 vrsta ptica, oko 20 vrsta riba i 60 vrsta sisara. Najbrojnija populacija sisara je mrki medved, koji je kao što smo rekli već našao dom na ovoj planini.

Šetajući Tarom možete primetiti rezna obeležja u obliku medveda, putokaze, kao i hranilišta koja služe za njihovu ishranu u toku zime. Neretko se dešava da se medvedi u potrazi za hranom spuste do naseljenih područja, ali nisu zabeleženi napadi na stanovništvo.

Biološki fakultet u Beogradu u saradnji sa Nacionalnim parkom Tara vrši monitoring populacije mrkog medveda koji ovde žive. Prati se oko 20 jedinki, njihovo kretanje, način života i širina područja na kom borave. Zabeleženo je da se većina praćenih jedinki druži sa medvedima iz istočne Bosne i to u sezoni parenja. Najpoznatiji medved sa Tare zove se Miloš. Vrlo često dolazi na najpoznatije hranilište Jadovnik.

 

Tara smeštaj
Banjska stena

Najpoznatija turističa mesta na ovoj planini su Kaludjerske bare i Mitrovac na Tari. Mitrovac sa svim svojim sadržajima pruža mogućnost razvijanja omladinskog i školskog turizma. Sigurno se svako od nas seća rekreativne nastave provedene na Mitrovcu. 🙂

Mitrovac na Tari nudi posetiocima razne vrste rekreacije. Osim netaknute prirode i čistog vazduha, tu su sportski tereni za mali fudbal i košarku, ali i veliki travnati fudbalski teren. Dečije odmaralište i paviljoni izgradjeni u planinskom stilu doprinose razvijanju omladinskog turizma. Ski staza koja se nalazi u blizini pogodna je za skijanje za decu, ali i za početnike u ovom sportu.

Za ljubitelje prirode i šetnje dostuno je oko 290 km markiranih planinskih staza. Zanimljivo je da na Tari postoji staza, jedina u Srbiji prilagodjena licima sa invaliditetom. Osim toga na raspolaganju je 6 staza edukativnog karaktera.

Pored šetačkih, tu su i biciklističke staze. Uredjeno je oko 75 km biciklističkih ruta koje polaze iz turističkog centra.

Tara smeštaj
Šuma

Kaludjerske bare su poznato turističko mesto. U ovom mestu locirani su hoteli Vojne ustanove Tara, Hotel Omorika, Hotel Beli Bor i Hotel Javor. Nalazi se na 1059 metara nadmorske visine i iz turističkog ugla smatra se najlepšim delom Tare. U ovom mestu postoje uredjene trim staze, šetačke staze, sportski tereni, kao i staze za skijanje i sankanje.

Na Tari postoji veliki izbor smeštajnih kapaciteta. Od hotela u ponudi su već pomenuti hoteli Vojne ustanove Tara, dok privatnih apartmana i planinskih vikendica ima veoma veliki izbor, tako da smo sigurni da će posetioci biti veoma zadovoljni izborom.

Jezero Zaovine smatra se najlepšim jezerom u ovom delu Srbije. Nalazi se na Tari na nadmorskoj visini od oko 880 m u mestu Zaovine. Od Mitrovca je udaljeno oko 10 km. Smatra se da se 50 procenata biljnih vrsta koje žive u Nacionalnom parku nalaze baš u ovom delu, u selu Zaovine i u okolini jezera.

 

Tara smeštaj
Zaovine
Tara smeštaj
Nacionalni park Tara
Tara smeštaj
Zaovine

Ovo jezero je idealno za odmor, kupanje i uživanje. U ponudi je veliki izbor smeštajnih kapaciteta, sa divnim pogledom na jezero koji su baš odmor za dušu i za telo. Prelepo prirodno okruženje i jedinstveni zalasci sunca se ne mogu prepričati, moraju se doživeti.

Tara smeštaj
Zalazak sunca na Zaovinama
Tara smeštaj
Zaovinsko jezero

U blizini velikog jezera, tačnije ispod velikog jezera nalazi se manje jezero Spajići. Locirano je u zaseoku Djurići. Idealno je za izlet, piknik i uživanje u netaknutoj prirodi. Skretanje pre brane Lazići na glavnom putu Mitrovac – Zaovine odvešće vas u pravi mali prirodni raj.

Tara smeštaj
Jezero Spajići
Jezero Spajići
Jezero Spajići

 

 

PONUDA SMEŠTAJA TARA >  Ponuda Smeštaja Srbija

Naša INSTAGRAM stanica Instagram Srbija Odmor

MITROVAC VREMENSKA PROGNOZA