Sokobanja

Sokobanja smeštaj i okolina

Sokobanja smeštaj | Sokobanja je smeštena u Sokobanjskoj kotilini. Nalazi se na nadmorskoj visini od 400m. Reka Moravica protiče kroz Sokobanju. Sokobanja je udaljena od Beograda oko 226 km. Nalazi se ispod planine Ozren.

Na rimskim temeljima , Turci su podigli amam – prvi i najstariji objekat za lečenje u Banji. Odlukom knjaza Miloša 1833.godine je obnovljen.

Temperatura vode ,bogate oligo mineralima, je od 28-45 stepeni.

Sokobanja je prirodno lečilište zbog visoke koncetracije Ozona, kiseonika i negativnih jona u vazduhu, odsustva aero zagađenja, malo magle i vetrovitih dana . Sve navedeno predstavlja idealno mesto za banjsko-klimatske tretmane različitih bolesti. Sokobanja ima idealnu poziciju, nadmorsku visinu i nalazi se na mestu gde se pravi takozvana “ruža vetrova “. Sve ovo daje odlične preduslove za lečenje respiratornih problema -astme, bronhitisa i ostalih respiratornih oboljenja. Preporuka je rana jutarnja šetnja u delu zvanom Borići.

Temperatura vode ,bogate oligo mineralima, je od 28-45 stepeni.

Kako je Sokobanja najstarija banja u Srbiji , iza same priče o Sokobanji je višedecenenijsko bavljenje turizmom pa je ponuda smeštaja u Sokobanji velika i raznovrsna.

Ponuda smeštaja u Sokobanji Ponuda smeštaja

Sokobanja turistička mapa
Sokobanja turistička mapa – Sokobanja smeštaj i okolina

Ali, smeštaj nije jedino što je bitno za Sokobanju.  Sokobanja i okolina imaju da ponude puno toga. Okolina je vrlo šarenolika pa Vam preporučujemo da posetite sledeće:

Selo Vrmdža

Selo Vrmdža od Sokobanje je udaljeno oko 16 kilometra. U blizini sela se nalaze ostaci srednjevekovnog utvrđenja.  Na četiri kilometra od Sokobanje, put se prema Rtnju odvaja prema Latin-gradu i Vrmaškom jezeru. U centru sela postoji strma stena koja predstavlja ostatake Latinskog grada.

Postoje mnogobrojne legende da se ovde krije izgubljeno blago još iz doba Turaka.

Makadamom, pored starog grada se ide ka Vrmaškom jezeru.

Ono što posetioce sela interesuje je kako je selo dobilo naziv . U ovom kraju postoji izreka da kiša vrne iz oblaka, i da treba navrnuti vodu u baštu. Pretpostavka je da je baš od reči navrnuti poteklo  ime Vrmdža, kao i Vrnjci i Vrmac. Mesto sa ovim imenom ima mnogo izvora, potočića, potoka, rečica, pa i reka, jer reč vrm, označava vodu.

Ovo je samo ukratko o selu Vrmdža, ostale zanimljivosti možete čuti od meštana a verujemo da će Vam “živa reč” biti mnogo zanimljivija od pisanog teksta.

Vrmdža
Vrmdža
Selo Vrmdža
Selo Vrmdža – Sokobanja smeštaj i okolina
Vrmaško jezero
Vrmaško jezero – Sokobanja smeštaj i okolina

Lepterija

Na 2 kilometra od centra Sokobanje , nalazi se izletište Lepterija . Lepterija je poznata po srednjevekovnom utvrđenju zvanom Sokograd.

Postoje dve legende kako je Lepterija dobila naziv.

Jedna kaže da je Lepterija bila ćerka zapovednika Sokograda u koju je bio zaljubljen Župan. Očevi ovog para su uvek bili u sukobu pa je ljubav bila zabranjena i njih dvoje su pobegli.

Lepterija je po naređenju njenog oca uhvaćena i ubijena na proplanku koji je dobio ime po njoj. Župan se bacio u najdublji vir pa je najpoznatija plaža dobila ime po njemu.

Druga legenda kaže da su robovi iz Sokograda išli da šetaju do izvora koji su u blizini. Među robovima je bilo puno Grka pa se mesto njihovog okupljanja zvalo elefterija ili slobodište. Ovaj naziv se zadržao do dana danšnjeg.

Lepterija
Lepterija – Sokobanja smeštaj i okolina
Lepterija
Lepterija – Sokobanja smeštaj i okolina

Izletište “Borići “

Izletište “Borići ” se nalazi na 300 od Sokobanje. Izletište je lepo uređeno, opremljeno klupama, igralištem za decu. Tu se nalazi i spomen česma Hajduk Veljku Petroviću.

Izletište ima više različitih vsta drveća pa se mogu naći , pretežno,  crni bor kao i  američki jasen, kanadska topola, javor…

Izletište “Borići” pogodno je  za lečenje problema sa disajnim putevima, pogotovu kod dece i po tome je najpoznatije , pa ga posećuje veliki broj ljudi. Najpovoljnije je šetati rano ujutru jer je tad najveća koncetracija jona. Ovo je jedan od razloga zašto ljudi biraju Sokobanja smeštaj i okolina.

Borići Sokobanja
Borići Sokobanja – Sokobanja smeštaj i okolina
Vrelo Borići
Vrelo Borići – Sokobanja smeštaj i okolina

Vodopad Ripaljka

Nadomak Sokobanje, na 5 kilometra udaljenosti, nalazi se jedan od napoznatijih i najposećenijih vodopada u Srbiji – vodopad Ripaljka.  Nalazi se na visini od 400 metara, na reci Gradišnica, planina Ozren.

Postoje dva vodopada : Velika Ripaljka koja ima visininu od oko 11  metara, a nekad i 14 metara a sve u zavisnsti od količine vode i  Mala Ripaljka sa visinom od 5 metra.

Do podnožja vodopada se dolazi strmom stazom koja je lepo uređena. Kad dođete do podnožja vodopada, osetićete razliku u temperaturi koja je niža za nekoliko stepeni u odnosu na temperaturu kod vrha vodopada.Ono što daje dodatni efekat su kapljice vode koje nastaju od vodopada a koje pojačavaju dejstvo jona.

Kod vrha vodopoada su postevljene drvene klupe i stolovi, tako da možete da se prepustite uživanju u lepoti ovog vodopada koji je od 1949. pod zaštitom države kao prirodno dobro.

Kako je vodopad Ripaljka dobio naziv ? Naziv Ripaljka se vezuje za izraz koji postoji u narodu ” voda ripa” što u prevodu znači da voda skače.

Idealno vreme za posetu vodopadima je proleće kad je velika količina vode koja koja nastaje topljenjem snega.

Vodopad Ripaljka
Vodopad Ripaljka – Sokobanja smeštaj i okolina

Ripaljka

Sesalačka pećina

Sesalačka pećina nalazi se blizu sela Sesalac, na 18 kilometra od Sokobanje.

Pećina je prohodna ,sa uređenim i osvetljenim hodnicma u dužini od 150-200 metara. Reka Zarvina izvire iznad pećine i jedina je ponosrnica u ovom delu Srbije. Reka nekoliko puta ponire i izvire vraćajući se u svoj tok. Ova reka je formirala ( napravila ) klisuru u svom gornjem toku koja se prostire sve do Rtnja.

Sesalačka pećina
Sesalačka pećina – Sokobanja smeštaj i okolina
Sesalačka pećina
Sesalačka pećina – Sokobanja smeštaj i okolina
Sesalačka pećina
Sesalačka pećina – Sokobanja smeštaj i okolina

Bovansko jezero

Između Sokobanje i Aleksinca, na 10 kilometra od Sokobanje , se nalazi Bovansko jezro. Jezero nije dar prirode već veštačka akumulacija.

Ako želite uređeno kupalište, ono je udaljeno oko 15 km od Sokobanje i nalazi se u delu jezera koje je najdublje. Kupalište je sređeno, sa terenom za odbojku na pesku. Za ljubitelje sportova na vodi postoje mogućnosti iznajmljivanja pedaline kao i jedriličarenja.

Pravi raj za pecaroše ili kako više vole da ih nazovemo – ribolovce. Njima je zanimljiv najplići deo jezera i tokom celog leta možete videti veliki broj pecaroša, ribolovaca na jezeru. Jezero je bogato ribom pa otuda i velika zainteresovanost za ovu vrstu sporta.

Bovansko jezero je dobar izbor i za porodice zbog sadržaja na plaži  i za ljubitelje aktivnog odmora.

Bovansko jezero
Bovansko jezero
Bovansko jezero
Bovansko jezero

Izletište “Kalinovica”, izvor “Barudžija”, izletište “Očno”, Ozrenske livade

Oko 5 kilometra od Sokobanje , u bukovoj šumi, nalazi se izletište Kalinovica.  Do izletišta možete doći kako želite – pešaka ili automobilom.

Izletište je uređeno – drveni stolovi i klupe, izvor vode, opremljeno mestom za roštiljanje. Od nedavno je sređen parkić za decu sa igralištem za fudbal.

Kalinovica
Kalinovica – Sokobanja smeštaj i okolina
Kalinovica
Kalinovica – Sokobanja smeštaj i okolina
Kalinovica
Kalinovica

Ako dođete na izletište Kalinovica a volite da šetate, bila bi šteta da ne prošetate do Ozrenskih livada do kojih vodi putokaz. Ozrenske livade su prepoznatljive po padinama sa lepim pogledom.

Ozrenske livade
Ozrenske livade
Ozrenske livade
Ozrenske livade
Sokobanja smeštaj
Ozrenske livade

Kad ste već tu, posetite i izvor “Barudžija “ koje je naziv dobilo po bari. Predeo oko izvora hladne vode je opremljen drvenim klupama i stolovima .

Sokobanja smeštaj
Izvor Barudžija – Sokobanja smeštaj i okolina
Izvor Barudžija
Izvor Barudžija – Sokobanja smeštaj i okolina

Takođe, u blizini izletišta Kalinovica je izletište “Očno” a tu je i bolnica za očne bolesti. Bolnica se nalazi na mestu gde se stvara “ruža vetrova ” koja uz povoljnu jonizaciju i optimalnu količinu ozona pomaže u lečenju očnih bolesti. Izletište “Očno” je okruženo četinarskom i listopadnom šumom. Kao i izletište Kalinovica, izletište Očno je opremljeno drvenim klupama i stolovima.

Sokobanja smeštaj
Izletište “Očno” Sokobanja

Neposredno blizu bolnice se nalazi velika livada u čijem centru se nalazi “Kamen ljubavi” , veliki kamen za koji se vezuje jedna priča. Naime, priča kaže da se Hajduk Veljko baš tu sastajao sa Čučuk Stanom.

Posetioci ,koji odluče da se popnu na vrh kamena, veruju da će im to doneti večnu ljubav, dobro zdravlje i dugovečnost. Želimo da verujemo da je to tako.

Kamen Ljubavi
Kamen ljubavi

Izvor Moravica 

Ako krenete iz Sokobanje prema Knjaževcu, posle nekih 13 km dolazite do skretanja za selo Vrelo gde izvire reka Moravica. U gornjem toku je kanjon koji je prelep ali istovremno i teško prohodan. Na liticama je staro utvrđenje Sokograd koje potiče iz 4.veka. Sam naziv Sokograd možemo povezati sa pticom Soko koju ovde možete videti.

Sokobanja smeštaj
Reka Moravica Sokobanja – Sokobanja smeštaj i okolina
Reka Moravica Sokobanja
Reka Moravica Sokobanja

Na reci Moravica imate nekoliko kupališta: Župan, Tesnac, 6 kaca, Džentlmen, Brest. Plaže Župan i 6 kaca se nalaze u stenama do kojih se lako stiže. Ove dve plaže su i najposećenije.

Manastir Jermenčići

Manastir Jermnečići je od Sokobanje udaljen oko 8 km. Sagradili su ga Jermeni za koje se veruje da su za vreme Kosovskog boja bili na strani Turaka. Posle nekog vremena su prešli na stranu Srba a u znak izvinjenja što su se borili protiv Srba su izgradili manastir. Manastir je posvećen Sv. Arhangelima Gavrilu i Mihailu i otvoren je samo 26.07. na praznik posvećen Sv. Arhangelu Gavrilu.

Blizu manastira se nalaze 3 izvora hladne vode a veruje se da jedan od njih pomaže kod lečenja očnih bolesti.

Sokobanja smeštaj
Manastir Jermenčići

Vrh “Šiljak” Rtanj

Mistika i avantura mogu biti sinonimi za planinu Rtanj. Planina Rtanj osim po svojoj mističnosti i izgledu koji podseća na piramidu , poznata je i velikom broju lekovitog bilja a mislimo da retko ko nije čuo za čuveni “Rtanjski čaj “koji se pravi od biljaka koje rastu na Rtnju.

Da krenemo lagano ka vrhu Rtnja. Do planine Rtanj iz pravca Sokobanje se stiže ako krenete u pravcu sela Trgovište. Prva velika raskrsnica vas vodi ka selu Mužinac , nailazite na tablu sa leve strane puta koja vas usmerava ka Rtnju, tj.ka stazi od koje kreće uspon ka vrhu “Šiljak” . Najviša tačka je 1565 m. Do vrha stižete putem koji je krivudav i pun serpentina. Aliiii…kad stignete na vrh pogled “puca” na sve strane : videćete Veliku i Južnu Moravu, Avalu, reku Nišavu, Suvu planinu, Staru planinu a kad su vremenski uslovi idealni vidi se i Kopaonik.

Verujemo da vas ova mistična planina neće ostaviti ravnodušnim ako uzmemo u obzir vidik koji se pruža sa vrha a sve začinimo pričama u kojima se pominju vanzemaljci koji ulaze u središte planine. Šteta bi bila da ne proverite ima li istine . Ako ne verujete u ove priče, ono što vas stvrano čeka je prelepa priroda kao i pogled. Krenite 🙂

Vrh Šiljak Rtanj
Vrh Šiljak Rtanj
Vrh Šiljak Rtanj
Vrh Šiljak Rtanj
Rtanj
Rtanj
Rtanj
Rtanj
Rtanj
Rtanj

Akva park Sokobanja “Podina”

Dođosmo do dela koji je najzinmljiviji deci ali ne možemo reći da odrasli neće uživati u Akva Parku ” Podina”. Akva park se prostire na 1,6 hektara i sadrži poluolimpijski bazen sa sportskom opremom, kupalište za odrasle i decu, bazen sa tri tobogana i upravnu zgradu sa pratećim sadržajima. Ukupna površina vodenih sadržaja iznosi 1.380 metara kvadratnih.

Sokobanja smeštaj
Akva park Sokobanja Podina ( fotografija preuzeta sa akva-park.soko-banja.org )
Sokobanja smeštaj
Akva park Sokobanja Podina ( fotografija preuzeta sa akva-park.soko-banja.org )

Sokobanja smeštaj: apartamani u Sokobanji, hoteli u Sokobanji, akvapark u Sokobanji

Ponuda smeštaja u Sokobanji Ponuda smeštaja

Ponudu smeštaja u Srbiji možete pogledati OVDE

Pratite naš Instagram nalog