Okolina Zlatibora

Okolina Zlatibora

Okolina Zlatibora je možda fascinantnija nego njegov sam centar. Gostima ove planine preporučujemo da obavezno obidju nešto od prirodnih blaga i mesta koja se nalaze u okolini jer je pravi doživljaj zapravo u tome. Pa da krenemo…. 🙂

Stopića pećina

Stopića pećina je jedna od mnogih atrakcija ovog turističkog centra za svaku preporuku. Udaljena je oko 20-ak km od centra Zlatibora, na glavnom putu Zlatibor – Sirogojno. Dobila je ime po zaseoku Stopići. Prvi pisani tragovi o ovoj lokaciji datiraju jos iz 1901. godine, a prvim speleološkim istraživanjima bavio se naš poznati istraživač Jovan Cvijić. Lepota unutrašnjosti ove pećine ne može se dočarati ni slikom ni rečima. Za turističke posete ova lepotica je dostupna tokom cele godine.

Okolina Zlatibora
Stopića pećina – Okolina Zlatibora

Potpećka pećina

Potpećka pećina je manje poznata ali svakako vredna pomena. Nalazi se u selu Potpeć u blizini Uzica, tačnije oko 14 km od Uzica. Sam ulaz u pećinu je monumentalno delo prirode i sa visinom od 22 m predstavlja najviši pećinski ulaz u Srbiji. Pretpostavlja se da je ova lepotica bila stanište čoveka u vreme neolita po keramičkim predmetima i oružju od kamena koji su u njoj nadjeni.

O radnom vremenu i rasporedu poseta možete se informisati ovde.

Okolina Zlatibora - Potpećka pećina
Potpećka pećina – Okolina Zlatibora

Okolina Zlatibora –Kremna

Kremna ili selo proroka je sledeće na listi izleta na koje možete otići ukoliko boravite na Zlatiboru. Na potezu izmedju Zlatibora i Tare, na oko 30 km od Zlatibora nalazi se mesto Kremna, najmističnije selo u ovom delu Srbije. Kažu da prostor na kom se Kremna nalazi ne moze se snimiti ni iz satelita ni aviona. Obilaskom Spomen doma proroka čućete pricu o Kremanskom proročanstvu, o kugli koja je pala sa neba takozvanoj “kosmičkoj kugli”, o kralju iz bureta, o ljudima koji poseduju dar vidovitosti i našim najvećim prorocima Milošu i Mitru Tarabiću, ali ćete uživati u predivnim predelima i čistom vazduhu.

Okolina Zlatibora - Kremna
Kremansko proročanstvo

Ski centar Tornik

Ski centar Tornik je nezaobilazan kada je reč o upoznavanju okoline Zlatibora. U toku zimske sezone je poznato skijalište sa uredjenim ski stazama, infrastrukturom i sadžajima prilagodjenim kako skijašima početnicima tako i profesionalcima u ovom sportu, dok u letnjoj sezoni možete uživati u šetnji i prelepim predelima ove planine. Od ove godine Tornik i centar Zlatibora povezuje Gold Gondola koja sa medjustanicom na Ribničkom jezeru predstavlja jednu od najvećih atrakcija.

Okolina Zlatibora
Gold Gondola – Okolina Zlatibora

Okolina Zlatibora – Manastir Dubrava

Manastir Dubrava udaljen je oko 30 km južno od Zlatibora. Istorijat manastira je malo poznat jer ne postoje pisani tragovi o nastanku, ko ga je gradio i kada, kao ni o tome čija je zadužbina. Ono sto jedino znamo je da je nastao u srednjem veku. Manastir Dubrava otkriven je 2001. godine zahvaljujući jeromonahu Danilu kome se prilikom molitve ova gradjevina ukazivala duži vremenski period dok je nije našao lutajući predelima Zlatibora.

Okolina Zlatibora
Manastir Dubrava – Okolina Zlatibora

Okolina Zlatibora – Mokra gora

Ukoliko posetite Zlatibor u letnjem periodu preporučujemo obilazak Mokre gore i vožnju Šarganskom osmicom. Nekada je ova pruga bila veoma bitna u železničkom saobraćaju, povezivala je Evropu sa Jadranskim morem. A danas predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju gde turisti mogu uživati u vožnji muzejskim primerkom parne mašine ”Nostalgija”. Na ovom putovanju možete uživati u divnim predelima, slikati se na nekom od 5 vidikovaca ili jednostavno zamišljati kako se nekada putovalo.

Okolina Zlatibora
Šarganska osmica – Okolina Zlatibora
Okolina Zlatibora
Šarganska osmica – Okolina Zlatibora


Ne možete otići iz Mokre gore a da niste posetili turističko naselje Mećavnik – Drvengrad čiji je vlasnik i idejni tvorac Emir Kusturica. Ovaj grad hotel je jedinstven na ovim prostorima, gde možete šetati ulicama i trgovima kojima su šetale najpoznatije zvezde svetske filmske industrije. Svake godine u januaru na ovom mestu održava se Medjunarodni filmski i muzički festival Kustendorf.

Mećavnik - Drvengrad
Mećavnik – Drvengrad – Okolina Zlatibora


Staro selo “Sirogojno” je pravi muzej na otvorenom koji prikazuje arhitekturu, način privredjivanja, običaje u brdsko- planinskim predelima nekih davnih vremena. Udaljeno je od Zlatibora oko 25 km.

Staro selo "Sirogojno"
Staro selo “Sirogojno” – Okolina Zlatibora


Gostiljski vodopad je najvrednija prirodna atrakcija Zlatibora. Ubraja se u najviše vodopade u Srbiji. Malo pre ušća Gostiljske reke u reku Katušnicu, voda pada sa 22 m visoke krečnjačke stene čineći tako ovu jedinstvenu lepotu. Udaljen je oko 25 km od Zlatibora i nalazi se u selu Gostilje.

Gostiljski vodopad
Gostiljski vodopad – Okolina Zlatibora

Za putnike koji žele da provedu svoj odmor na Zlatiboru izbor smeštaja je toliki da će teško izabrati najbolji. 🙂 U ponudi su apartmani u centralnom jezgru Zlatibora, ukoliko želite da Vam sve bude na dohvat ruke.

Ukoliko ste ljubitelj mira i tišine, izaberite apartman u širem centru ove planine. U ponudi su i vikendice u prirodi i okolini Zlatibora, kao i veliki izbor luksuznih hotela koji poseduju sve prateće sadržaje i garantuju pravo uživanje i kraljevski odmor.

Čekamo Vas na Zlatiboru! 🙂

Pratite nas i na Instagramu

Okolina Zlatibora