Okolina Vrnjačke Banje

Okolina Vrnjačke Banje

Okolina Vrnjačke Banje je izuzetna kao i sama banja. Ukoliko niste ljubitelj boravka u jednom mestu i čistog odmora možete posetiti lokalitete koji se nalaze u blizini. Mi ćemo Vas ovom prilikom uputiti na destinacije koje bi bilo idealno posetiti kako bi Vas odmor bio kompletan. Pa da počnemo…. 🙂

Planina Goč udaljena je od Vrnjačke Banje oko 15 km. Idealna je za šetnju, piknik, berbu šumskih plodova, lekovitih trava. Uživajte u čarima netaknute prirode i čistog vazduha. Od gočkih domaćina moćete kupiti sir i kajmak, ali i uživati uz čašicu rakije.

Okolina Vrnjačke Banje
Planina Goč – Okolina Vrnjačke Banje
Okolina Vrnjačke Banje
Jezero na planini Goč – Okolina Vrnjačke Banje


Manastir Ljubostinja nalazi se 16 km od Vrnjačke Banje. Ovo je ženski manastir, održava ga i čuva oko 50 monahinja. Posvećen je uspenju presvete Bogorodice. Gradjen je u periodu od 1388. do 1405. godine. Ljubostinja je zadužbina kneginje Milice, takodje i mesto gde je ona sahranjena.

Okolina Vrnjačke Banje
Manastir Ljubostinja – Okolina Vrnjačke Banje

Manstir Studenica

Manastir Studenica nije baš u neposrednoj blizini banje, ali svakako je preporuka posetiti ga. Udaljen je oko 80 km od Vrnjačke Banje. Ova svetinja predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. 1986. godine UNESKO je uvrstio Studenicu u listu Svetske kulturne baštine.

Manastir je osnovao veliki župan Stefan Nemanja 1190. godine, kasnije se zamonašio i uzeo ime Simeon. Sveti Simeon je preminuo u Hilandaru, ali njegovo telo je kasnije preneto u manastir Studenicu gde se nalazi i dan danas.

Okolina Vrnjačke Banje
Manastir Studenica – Okolina Vrnjačke Banje
Okolina Vrnjačke Banje
Manastir Studenica – Okolina Vrnjačke Banje
Okolina Vrnjačke Banje
Manastir Studenica
Okolina Vrnjačke Banje
Manastir Studenica


Manastir Žiča je jedan od najpoznatijih srpskih srednjevekovnih manastira. Podignut je u prvoj polovini 13. veka i za to je zaslužan prvi kralj iz dinastije Nemanjića Stefan Prvovenčani. Po nastanku ovog manastira kralj je naredio da svi budući kraljevi Srbije budu krunisani baš u ovoj svetinji.

Manastir Žiča
Manastir Žiča

Podunavačke bare

Za ljubitelje ribolova okolina Vrnjačke Banje može biti izuzetno zanimljiva. Zapadna Morava pruža idealnu mogućnost za sportski ribolov. Nadomak glavnog toka ove reke, na samo 500m nalazi se mesto koje meštani zovu Podunavačke bare. Sa selom Podunavci ova lokacija je povezana makadamskim putem.

Nastale su eksploatacijom šljunka, a za dalji nastanak ovih prirodnih lepota zaslužna je priroda. Sastoje se od ukupno 22 jezera, od toga je sedam većih i petnaest ma njih jezera. Kako je voda potpuno nezagadjena i bogata ribom, Podunavačke bare se koriste za ribolov i predstavljaju veliki turistički potencijal.

Podunavačke bare
Podunavačke bare


Manastir Svete Petke u Stublu je udaljen od Vrnjačke Banje oko 10 km. Nalazi se na spisku lokacija vrednih posete. Posvećen je Svetoj Petki koja se slavi 27. oktobra i relativno je nov manastir. Njegova gradnja započeta je 1970. godine na prostoru gde su nadjeni ostaci nekog ne tako poznatog manastira. Gradnju je započeo seljak iz obližnjeg sela Stojan Komatović, koji je svoj život od izgradnje manastira posvetio veri.

Manastir Svete Petke -Stubal
Manastir Svete Petke -Stubal


Ne preostaje ništa nego da se zaputite u ovaj kraj, jer lepota predela ne može da se dočara slovima. Tako da… vidimo se u Vrnjačkoj Banji. 🙂

Izbor smeštaja u Vrnjačkoj Banji je ogroman. U ponudi su apartmani različitih vrsta, luksuzni ili manje luksuzni, pa do luksuznih hotela sa uslugama ishrane i bogatim spa i wellness programima.

Pratite nas i na Instagramu