Okolina Valjeva

Okolina Valjeva

Okolina Valjeva, kao i sam grad su jako interesantni za obilazak i boravak. U jednoj od naših priča smo pomenuli manastire koje možete posetiti, a koji se nalaze u neposrednoj i široj okolini ovog lepog grada. U ovoj priči približićemo Vam prirodne lepote i mesta vredna posete ako boravite u ovom kraju. Pa da počnemo.

Reka Gradac se nalazi u neposrednoj blizini Valjeva, a od Divčibara je udaljena oko 45 km. Svojim nijansama zelene boje pruža pravi užitak i odmor za svakoga ko je u blizini. Proglašena je za najčistiju reku u Srbiji, ali pored toga smatra se jednom od najčstijih reka u Evropi. Na toku koji je dug oko 22 km oduševićete se netaknutom prirodom, dok kanjon ove reke sa svojih oko 70 pećina za koje se pouzdano zna da postoje predstavlja pravo remek delo prirode.

Okoilina Divčibara
Reka Gradac – Okolina Valjeva
Okolina Divčibara
Reka Gradac

Taorska vrela su spomenik prirode koja se nalaze u zapadnoj Srbiji i pripadaju teritoriji grada Valjeva. Mesto gde su zove se Donji Taor. U sklopu ove prirodne lepote nekada je postojalo 12 vodenica koje su aktivno radile, danas ih ima nekoliko. Na kratkom rastojanju preko bigrenih naslaga, prelivaju se slapovi i vodopadi i čine jednu izuzetnu prirodnu lepotu. Vrela se ulivaju u Skrepež, reku koja izvire ispod Povlena.

Okolina Valjeva
Taorska vrela
Okolina Valjeva
Taorska vrela
Okolina Valjeva
Taorska vrela

Brankovina je selo koje je udaljeno od Valjeva 11 km, spada u najstarija sela valjevskog kraja. Iz ovog sela potiču značajne ličnosti naše istorije. Danas se u ovom mestu nalaze njihovi spomenici i zadužbine. Ljudi po kojima je Brankovina poznata su naša najveća pesnikinja Desanka Maksimović, kao i članovi čuvene porodice Nenadović, Prota Mateja, Aleksa Nenadović i dr. Znamenitosti ovog divnog mesta danas su objedinjene u kulturno- istorijski kompleks, koji čini jedan skup verskih, memorijalnih, kulturnih i prosvetnih spomenika koji pričaju priču o jednom vremenu.

Ako boravite u ovom kraju ili ste u prolazu, Brankovina je mesto koje jednostavno ne biste trebali zaobići.

Okolina Valjeva - Brankovina
Brankovina – Okolina Valjeva
Okolina Valjeva - Grob Desanke Maksimović
Grob Desanke Maksimović
Okolina Valjeva
Crkva u Brankovini

 

Jezero Rovni udaljeno je od Valjeva oko 15 km. Ovo veštačko jezero je nastalo pregradjivanjem reke Jablanice i nalazi se izmedju sela Stublo i Rovni. Privlači putnike svojom nestvarnom lepotom i lepim vidikovcima, važi za jedno od najlepših jezera zapadne Srbije.

Ovo jezero prate priče o potapanju crkve u obližnjem selu poznate kao “Valjevska Gračanica” koja je izazvala veliko nezadovoljstvo kod stanovnika ovog kraja, koje se kasnije proširilo na celu Srbiju.

Okolina Valjeva - Rovni jezero
Jezero Rovni
Pogled na Rovni jezero
Pogled na Rovni jezero – Okolina Valjeva

Povlen je planina koju ne treba izostaviti kada ste u poseti valjevskom kraju. Udaljena je nekih 30 km od Valjeva. Ako ste ljubitelj šetnji, čistog vazduha i boravka u prirodi, onda je preporuka da uživate u čarima ove planine. Ova planina je jednostavno prebogata gustim šumama, kotlinama i divljom prirodom.

Povlen
Povlen

Pratite nas i na Instagramu