Okolina Divčibara

Okolina Divčibara

Okolina Divčibara je možda i zamljivija nego same Divčibare. Ako ste tip kog ne drži mesto i volite da istražujete okolinu, Divčibare su idealna destinacija za Vas odmor. Pa da počnemo… 🙂

Prvo ćemo pomenuti Valjevo, gradsko naselje udaljeno od Beograda oko 95 km, dok je udaljenost od Divčibara znatno manja i iznosi 38 km. Valjevo je centar Kolubarskog okruga. Zbog povoljnog položaja na kom se nalazi, blizine Ibarske magistrale kao i novog auto – puta ovaj grad je jednostavno nezaobilazan. Prošetajte šetalištem pored Kolubare i uživajte u lepoti ovog grada. Tešnjar je stari očuvani deo grada Valjeva na desnoj strani reke Kolubare. Predstavlja jednu od retkih orjentalnih ovako očvanih celina u Srbiji.

PONUDA SMEŠTAJA DIVČIBARE > Ponuda smeštaja

Okolina Divčibara
Valjevo
Okolina Divčibara
Valjevo – reka Kolubara
Okolina Divčibara
Tešnjar

Mionica je varošica koja se nalazi na putu od Beograda do Divčibara. Idealna je za pauzu i odmor od vožnje, ali i svojom bogatom turističkom ponudom iz godine u godinu privlači sve veći broj turista. Od Beograda je udaljena oko 80 km. Put od Beograda možete pogledati ovde, dok put od Mionice do Divčibara vidite ovde. Mionica je domaćin manifestacije “Mišićevi dani” koja se održava u julu svake godine, a posvećena je našem poznatom i vojskovodji Živojinu Mišiću.

Okolina Divčibara
Mionica Okolina Divčibara
Okolina Divčibara
Priroda Mionice Okolina Divčibara

Selo Struganik nalazi se u opštini Mionica, u podnožju planine Maljen. Na teritoriji ovog malog naselja odigrali su se dogadjaji važni za nacionalnu istoriju. Najpoznatiji stanovnik ovog mesta je vojvoda Živojin Mišić. Bio je čuveni vojskovodja bitaka u Prvom svetskom ratu. Njegova rodna kuća danas predstavlja muzej i sećanje na jednog velikog čoveka koji je veoma bitan u našoj nacionalnoj storiji. Veliki broj posetilaca obidje ovo mesto da čuje junačke priče o vojvodi.

Kuća vojvode Živojina Mišića
Kuća vojvode Živojina Mišića

Autor fotografije: putnik.namjernik

Vodopad Skakalo je najpoznatija prirodna atrakcija ovog tipa na Divčibarama. Nalazi se na glavnom putu kada krenete od Mionice ka planini. Visok je 30 m i nastao je na reci Manastirici. Od parkinga i glavnog puta udaljen je oko 600 m. Prilaz vodopadu je nezgodan, ume da bude nepristupačan u periodima godine kada je vodostaj visok. Zbog toga, ako planirate posetu ovoj atrakciji najbolje je da se raspitate pre nego što krenete u obilazak.

Vodopad Skakalo
Vodopad Skakalo
Vodopad Skakalo
Vodopad Skakalo

Banja Vrujci udaljena je od Beograda oko 90 km, a od Divčibara oko 36 km. Sa svojim izvorima mineralne vode i kompleksima bezena odlična je destinacija kako za jednodnevni boravak, tako i za višednevni odmor i uživanje u blagodetima ovog mesta.

Okolina Divčibara
Banja Vrujci Okolina Divčibara
Okolina Divčibara
Banja Vrujci Okolina Divčibara


Pratite nas i na Instagramu

Ponuda smeštaja na Divčibarama je raznovrsna, od luksuznih i manje luksuznih apartmana, preko planinskih vikendica do luksuznog hotela sa svim neophodnim sadržajima koji obezbedjuju pravo uživanje.

U Mionici i njenoj okolini je takodje moguće naći apartman, vikendicu ili smeštaj sa bazenom ukoliko odlučite da prenoćite u ovom gradu.

PONUDA SMEŠTAJA DIVČIBARE > Ponuda smeštaja