Okolina Arandjelovca

Okolina Arandjelovca

Okolina Arandjelovca je takva da možete obići prirodne lepote i mesta od istorijskog značaja. Arandjelovac je grad u srcu Šumadije. Udaljen je oko 75 km od Beograda. Nalazi se u podnožju planina Bukulje i Venčaca. U daljem tekstu opisaćemo nekoliko mesta koja možete posetiti kada dodjete u ovaj lepi šumadijski gradić. Pa da počnemo…. 🙂

PONUDA SMEŠTAJA U ARANDJELOVCU > Ponuda smeštaja

Na nekoliko kilometara od grada nalazi se selo Orašac. Nekome malo selo koje se nalazi na glavnom putu Beograd – Mladenovac – Arandjelovac, ali poznavaocima istorije jedno od najbitnijih mesta naše zemlje. U Orašcu 15. februara 1804. godine na Sretenje podignut je Prvi srpski ustanak na inicijativu Vožda Karadjordja Petrovića. Odlukom Skupštine Srbije od 1979. godine Orašac je kategorisan kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za istoriju i kulturu naše zemlje.

U ovom malom selu mozete obići spomen skolu ”Prvi srpski ustanak”, spomenik Karadjordju, spomenik u Marićevića jaruzi, koja je skrivena od glavnog puta u šumi bila idealno mesto za sklapanje dogovora za oslobadjanje od Turaka. Baš na tom mestu izbor za vodju pao je na Karadjordja.  O istoriji i nastanku, kao i o posetama detaljnije se možete informisati na stranici Narodni Muzej Arandjelovac.

Na samom ulazu u grad nalazi se Risovačka pećina, jedna od naznačajnijih pećina u našoj zemlji. Dugogodišnjim istraživanjem ove pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su tu u vreme ledenog doba živele, kao i raznih predmeta od kamena koji dokazuju postojanje isčezle ljudske vrste. Ulaznice za pećinu kupuju se na licu mesta, a informacije o ceni i radnom vremenu mozete pogledati ovde.

Okolina Arandjelovca
Risovačka pećina – Okolina Arandjelovca
Okolina Arandjelovca
Risovačka pećina – Okolina Arandjelovca

U okolini Arandjelovca nalazi se planina Bukulja. Udaljena je nekoliko kilometara od centra grada, tako da se do njenog vrha može doći i pešice obeleženom peščkom stazom. Početak pešačke staze je na ulazu u park ili kod “Šarene kapije”. Za one koji nisu ljubitelji šetnje preporuka je da se do vrha Bukulje ide kolima. Na vrhu Bukulje za posetioce je otvorena osmatračnica visine 19 m odakle se pruža fantastičan pogled na veliki deo Šumadije.

Na putu ka Bukulji nalazi se Narodni muzej Arandjelovac. Poseta muzeju je za svaku preporuku jer poseduje zbirke predmeta značajne za istoriju ovog kraja. Sve informacije o muzejskim postavkama i dogadjajima mozete naći na sajtu Narodnog muzeja.

U neposrednoj blizini muzeja nalazi se Bukovička crkva, jedna od nastarijih crkava u ovom gradu.

Garaško jezero je vredno spomena. Udaljeno je 10-ak kilometara od grada, nalazi se ispod Bukulje i to je veštačko jezero nastalo za potrebe snabdevanja vodom Arandjelovca i okoline. U neposrednoj blizini mozete posetiti bazen i sportske terene na otvorenom.

U malo šroj okolini Arandjelovca nalazi se etno selo “Babina reka”. Od Arandjelovca udaljeno je oko 20 km u mestu Trbušnica. Izolovano je od guzve, okruzeno prirodom, planinama i livadama pa samim tim je pravo mesto za uzivanje i opuštanje. U neposrednoj blizini kompleksa je jezero, gde mozete pecati, šetati ili jednostavno uživati u prirodi.

Restoran je svakako za preporuku, uzivajte u specijalitetima “Bakine” kuhinje i ambijenta koji očarava. U sklopu kompleksa je i manji etnografski muzej.

Okolina Arandjelovca - Babina reka
Etno kompleks Babina reka
Etno kompleks Babina reka - etno muzej
Etno kompleks Babina reka – etno muzej
Vetrenjača
Vetrenjača

Ukoliko želite da provedete odmor u Arandjelovcu, u ponudi su apartmani u centru grada, kao i u široj okolini. Ako ste ljubitelj prirode, Vaš odmor možete provesti u eto selima u okolini grada, iznajmiti vikendicu u prirodi Bukulje. Ako priznajete samo luksuz, tu je hotel “Izvor 5*”, čijom ćete uslugom i svim pratećim sadržajima biti oduševljeni. Ovaj hotel poseduje jedan od najluksuznijih i najvećih spa i wellness centara u Srbiji koji upotpunjuje vaš odmor i užitak.

Arandjelovac je odlična destinacija kako za boravak od nekoliko dana ili kompletan odmor, tako i za jednodnevni izlet ili vikend putovanje. Bićete oduševljeni sadržajima koje nudi, šetnjom kroz park, kafom u gradskim kafićima, ali i istorijskim nasledjem, muzejom, crkvama i manastirima koji se nalaze u okolini. Planina Bukulja i njena priroda vas takodje neće ostaviti ravnodušnim, a sigurni smo da će vas pogled sa vrha na okolinu i grad očarati.

PONUDA SMEŠTAJA U ARANDJELOVCU > Ponuda smeštaja

Vidimo se u Arandjelovcu…. 🙂

Pratite nas i na Instagramu