Kosmaj

Kosmaj smeštaj i okolina

Kosmaj, smeštaj i okolina…. Planina Kosmaj nalazi se u blizini Beograda i idealna je destinacija za izlet, ali i za pravi odmor u prirodi. Kosmaj je od Beograda udaljen oko 58 kilometara. Do ove šumovite lepotice možete doći auto putem, prateći isključenje za Mladenovac ili starim putem preko Jajinaca i Avale. Put preko auto-puta je brži, tj stiže se za oko 45 minuta, dok je put preko Avale zanimljiviji, ali traje oko 15-ak minuta duže. Zanimljiviji jer prolazite kroz sela i šume planine Avale.

Kosmaj,smeštaj i okolina
Pogled na Kosmaj

Prostranstvo šuma i čistog vazduha

Kao što smo rekli zbog svoje lokacije i blizine Beograda, Kosmaj je idealna destinacija za porodični izlet sa decom ili za vikend ture. Bujna vegetacija koju čine bukove i hrastove šume, rasprostranjene su u svakom delu planine. Staze koje vode kroz šumu dobro su dobro utabane i vrlo su pogodne za šetnju. Na pešačkoj stazi koja vodi do vrha, postavljene su drvene klupe i odmorišta, idealna za pravljenje pauza pri šetnji. 🙂 I najmladji će biti oduševljeni ovim pohodom jer na dva mesta duž staze napravljena su igrališta za decu sa klackalicama i ljuljaškama. Kosmaj je odlično obeležen, postavljeni su putokazi koji upućuju posetioce da prate prave puteve, takodje ima i dovoljno odmorišta.

Priroda na Kosmaju
Šumski put
Kosmaj, smeštaj i okolina
Put do vrha
Kosmaj, smeštaj i okolina
Pešačka staza

Stanovnici Kosmaja

Ako vas šetnja odvede dublje u šumu možete sresti stanovnike ove planine, kao što su zečevi, srne, ali i lisice. Nekada su ovde živeli i vukovi, ali sada ih više nema. Kosmaj je bogat različitim vrstama gljiva. Ima ih oko 300 vrsta. Naša preporuka je da se sa njima nikako ne eksperimentiše. 🙂

Ova planina je izuzetno bogata izvorima pitke vode. Prema podacima Ekološkog društva, Kosmaj ima oko 95 izvora pitke vode.

Gljive
Pečurke na Kosmaju
Gljive na Kosmaju
Pečurke na Kosmaju

Spomenik borcima Kosmajskog odreda

Spomenik borcima Kosmajskog odreda je obeležje ove planine. Nalazi se na vrhu Mali vis. Spomenik je napravljen 1971. godine i delo je vajara Vojina Stojića i arhitekte Gradimira Medakovića. Posvećen je borcima iz Kosmajskog partizanskog odreda koji su za vreme Drugog svetskog rata dejstvovali na ovim prostorima. Tačna lokacija spomenika je selo Koraćica koja pripada opštini Mladenovac.

Ovo vajarsko delo sastoji se od 5 betonskih krakova. Visina krakova je oko 30 metara. Oni simbolizuju ustaničku i slobodarsku iskru. Izmedju stubova nalazi se okrugli postament koji simbolizuje večni plamen. Zbog svoje visine i impozantnosti ovaj spomenik je postao obeležje, ne samo Kosmaja, nego i ovog dela Šumadije. Do spomenika je vrlo lako doći, pratite uredjenu stazu sa stepenicama i tu ste. 🙂

Kosmaj smeštaj i okolina
Spomenik na Kosmaju
Spomenik borcima Kosmajskog odreda
Spomenik borcima Kosmajskog odreda
Spomenik borcima Kosmajskog odreda
Spomenik borcima Kosmajskog odreda

Šta još posetiti na Kosmaju

Kosmaj ne može da se pohvali morem ugostiteljskih objekata kao druge planine. Nekome to možda smeta, ali ljubitelji prirode će sigurno uživati u pejzažima koju pruža ova planina. Ljubitelji craft piva takodje na Kosmaju imaju svoj kutak. 🙂 Posetiti Kosmaj, a ne probati pivo u pivari Kabinet…..ne….nikako….:)

U podnožju ove lepotice, u mestu Nemenikuće nalazi se Kabinet Brewery, zanatska pivara i proizodnja ovog divnog craft piva. Naša preporuka je da u prijatnom ambijentu Kabineta uživate u gurmanlucima od hrane, kao i neobičnim ukusima ovog fantastičnog piva.

Pivara Kabinet
Kabinet Brewery

Manastiri Kosmaja

Manastir Tresije nalazi se izmedju Sopota i Mladenovca. Pripada Eparhiji Šumadijskoj i posvećen je Svetim arhandjelima Mihajlu i Gavrilu. Nastanak manastira pripisuje se despotu Stefanu Lazareviću, ali ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo. Manastir je najverovatnije osnovan za vreme života kralja Dragutina, krajem 13. veka. U turskim spisima pominje se 1560. godine kao manastir Tres, koji je imao 12 kaludjera. U jednom turskom napadu krajem 17. veka on je razrušen, a kaludjeri su sa manastirskim dragocenostima otišli u Srem i našli dom u jednom od manastira Fruške gore.

U manastir Hopovo krajem 17. veka donet je Psaltir koji je pripadao manastiru Tresije, a kasnije je premešten u Hilandar gde se i danas nalazi. Manastir Tresije obnovljen je oko 1950. godine. U ovoj svetinji čuvaju se ikone iz crkava iz okolnih mesta, Nemenikuća, Beljine i Stojnika. Te ikone potiču iz 19. veka i pripadaju prvoj generaciji ikonopisaca iz oslobodjene Srbije.

Manastir Tresije
Manastir Tresije
Manastir Tresije
Manastir Tresije

 

 

Naša INSTAGRAM stanica Instagram Srbija Odmor