Jezera Zlatara

Jezera Zlatara

Jezera Zlatara…. Već smo pomenuli planinu Zlatar kao ogromno prirodno bogatstvo naše zemlje. Isto tako jezera ove planine su vredna svakog pomena i posete. Na prostoru planine Zlatar nalaze se tri jezera, to su Zlatarsko jezero ili Kokin brod, koje se nalazi u dolini Uvca, Sjeničko jezero koje vijuga meandrima Uvca i Radoinjsko jezero koje je nastalo pregradjivanjem reke Uvac.

Jezera Zlatara
Zlatar

Zlatarsko jezero – Kokin Brod

Kokin Brod je treće jezero po veličini u Srbiji. Nalazi se izmedju planina Zlatar i Murtenica i udaljeno je najviše 15 kilometara od Nove Varoši. Jezero je veštačkog porekla i nastalo je šezdesetih godina prošlog veka prevljenjem brane i pregradjivanjem reke Uvac.

Zlatarsko jezero je sa svojom smaragdno zelenom bojom pravo je mesto za uživanje kako i ljudi iz okoline, tako i posetilaca, pa i prolaznika kojima je jezero usputna stanica na putu do drugih destinacija. Obala ovog jezera je pristupačna i uredjena je postavljenjem pontonske plaže. U sklopu plaže nalazi se bazen za decu i teren za odbojku na pesku.

U blizini magistralnog puta koji sapaja Beograd sa crnogorskim primorjem nalazi se Vizitorski centar. On predstavlja ulaz u rezervat i sa kule Vizitorskog centra možete uživati u pogledu na jezero i njegove najpoznatije stanovnike, beloglave supove. Centar je osmišljen kao kula sa tri nivoa. Sadrži terasu i ugostiteljski prostor. Kula je visoka 13 m i napravljena je u planinskom duhu. Materijali korišćeni za gradnju ovog kompleksa karakteristični su za ovo područje i to su kamen i drvo. Na trećem spratu nalazi se vidikovac.

Jezero je velikim delom plovno, zbog toga postoji mogućnost vožnje čamaca i upoznavanja prirode sa površine vode. 🙂

Uvačko jezero – Sjeničko jezero

Uvačko jezero je takodje veštačko jezero i dugo je 27 kilometara. Nalazi se izmedju planina Zlatar i Javor i pripada opštinama Nova Varoš i Sjenica. Nastalo je izgradnjom brane na reci Uvac za potrebe HE Uvac i potapanjem kanjona.

Ovo jezero je prvo u nizu veštačkih jezera koja su na reci Uvac napravljena za potrebe HE. Voda iz Uvačkog jezera otiče u Zlatarsko, pa dalje u Radoinjsko. Sva tri jezera su ako popularna za posetioce koji dolaze da uživaju u lepoti ovog predela. U sklopu ovog jezera nalaze se čuveni vijugavi meandri reke Uvac, koji su stanište jedne od najugroženije vrste lešinara beloglavog supa koje, ako imate sreće možete videti u slobodnom preletanju preko kanjona.

Posetioci mogu uživati u prelepoj prirodi krstareći meandrima, ali i u nestvarnom pogledu sa vidikovaca kojih na ovom potezu ima poprilično.

Radoinjsko jezero

Radoinjsko jezero je najmanje i najnizvodnije jezero na reci Uvac. Nalazi se u sastavu Specijalnog rezervata prirode Uvac, koji je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Jezero je bogato ribom, a najbrojniji predstavnici su klen, šaran, zlatovčica, mrena…

Jezero se ugnezdilo izmedju krečnjačkih obala i dugačko je oko 11 kilometara, dok njegova širina varira od 300 do 500 metara na delovima iza brane, dok se uzvodno sužava i na nekim mestima je široko samo 50 metara.

Na jezeru postoje uslovi za razvoj turizma i boravak turista, a obale su prilagodjene za kupanje, sunčanje, šetnju.

Jezera Zlatara
Uvačko jezero
Jezera Zlatara
Meandri Uvca
Zlatarsko jezero

 

Naša INSTAGRAM stanica Instagram Srbija Odmor