Jastrebac

Jastrebac smeštaj i okolina

Jastrebac smeštaj i okolina | Jastrebac je jedna od najlepših planina Srbije. Nalazi se u blizini Kruševca, tačnije udaljena je od Kruševca oko 20 km. Ova planina je jedna od najstarijih u našoj zemlji . Još u vremenu tercijara, dok je na našim prostorima bilo more, izdizala se iz vode kao veliko ostrvo.

Legenda kaže da je ime dobila po jastrebu koji je skupljajući grančice za svoje gnezdo prosipao semenke i iz tih semenki su iznikle biljke, trava i drveće.

Smatra se jednom od najšumovitijih planina u ovom delu Evrope. Izuzetno je bogata listopadnim i četinarskim šumama, ali ono što je razlikuje od drugih je rezervat bele breze, koja je zaštitni znak ovog mesta. Da bi sačuvala ovu vrstu od nestanka, bela breza se nalazi pod zaštitom države.

Jastrebac
Priroda

Jastrebac je privlačan ne samo turistima i istraživačima, već i ljudima koji se bave prikupljanjem lekovitog bilja i pečuraka. Na visoravnima i livadama ove planine ima ih u izobilju. Raznolikost životinjskog sveta i divljačni ne zaostaje. Na prostorima Jastrebca može se naći jelen, kune, divlje svinje, jazavci, zečevi, ali i jata čaplje, bele i crne rode, divlje patke i fazani.

Predeli Jastrepca su idealni za odmor i beg od gradske vreve i gužve. U jednom delu ove planine nalazi se veštačko jezero gde možete ućivati u šetnji, pikniku ili kupanju u čistoj vodi. Kako je bogatstvo vodom, rečicama i potocima veliko obožavaoci ovakvog odmora u prirodi biće prezadovoljni. Za ljude koji vole šetnju i aktivan odmor postoje uredjene pešačke staze koje ih mogu odvesti na prelepe vrhove ove planine kao što su “Bele stene” (1257 m), “Stracimira” (1390 m), “Maznice” (1140m). Šetnjom možete doći i do planinskog izvora “Dve sestrice” i “Majorova česma”.

Jastrebac
Priroda

Uredjene pešačke staze vas mogu odvesti i do istorijskih znamenitosti kao što su Crkva Sv. Petke i srednjevekovno utvrdjenje Gradac. Gradac je udaljen od izletišta Ravnište nekih 10-ak minuta. Na osnovu dosadašnjih arheoloških istraživanja ovo srednjevekovno utvrdjenje predstavlja jedno od najbogatijih kasno antičkih nalazišta u ovom delu Srbije. Zbog položaja koji zauzima centralni deo Jastrepca odakle se može kontrolisati ceo kruševački kraj, veruje se da je nastalo u antičkom dobu za potrebe zaštite i zaklona stanovnika. Gradac je veliko utvrdjenje koje obuhvata prostor od nekoliko hektara.  Kako je vreme prolazilo i usled nestabilnih godina na našim prostorima, mnogi stanovnici jastrebačkih naselja sigurnost su nalazili iza zidina ovog utvrdjenja.

Jastrebac poseduje 3 hotela i veći broj vikendica u kojima možete uživati, sportske terene i avantura park. Za ljubitelje adrenalina u ponudi je vožnja bicikla, ali i mogućnost iznajmljivanja kvadova.

Pored hotela na Jastrebcu ponuda smeštaja je raznolika. Možete iznajmiti planinsku vikendicu ili apartman i užvati u svemu što nudi ova planina.

Za posetioce tokom zimske sezone u ponudi je ski staza u dužini od 300 m sa ski liftom. Ova staza je idealna ako ste skijaš početnik.

Jastrebac
Turistički putokaz

Uživajte u prirodi i čistim vodama Jastrepca! 🙂


Pratite nas i na Instagramu

JASTREBAC VREMENSKA PROGNOZA