Golija

Golija smeštaj i okolina

Golija smeštaj i okolina | Golija je planina koja se nalazi u jugozapadnom delu Srbije. Od Ivanjice je udaljena oko 40 km, dok je od Novog Pazara udaljena nešto manje, oko 32 km. Glavna odlika ove planine su priroda i guste šume. Ime je dobila po svojoj “golemoj” veličini, a zbog raznovrsnosti flore i faune upisana je na UNESCO listu rezervata biosfere.

Golija
Pogled u prirodu

Najviši vrh Golije je Jankov kamen gde se sa 1833 m nadmorske visine pruža pogled na Kopaonik, Prokletije i Zlatar.

Ako se pitate koji je najbolji period godine za obilazak Golije, reći ćemo svaki. 🙂 Ova planina će vas oduševiti u svakom periodu, u bilo kom godišnjem dobu. Posetioci za vreme zimske sezone mogu uživati u zimskim sportovima i šetnjama po snegu.  Ova planina skijašima može da ponudi pet žica i sedam staza dužine od 450 m do 1200 m. Zime su izuzetno bogate snegom, tako da obožavaocima zimskih sportova provod je zagarantovan.

Ako više volite da putujete u letnjem periodu, oduševićete se prirodom, šumama, šetnjama, bićete okruženi različitim vrstama flore i faune, ali i čistim planinskim vazduhom, mirom i tišinom. Golija je bogata gustom listopadnom i četinarskom šumom, ali simbolom ove planine smatra se planinski javor, koji preovladava na ovim prostorima. Lekovito bilje je takodje nezaobilazno za pominjanje. Na ovoj planini može se naći preko 100 vrsta različitih lekovitih biljaka.

Golija je dom različitim životinjskim vrstama kao što su mrki medved, lisica, vuk, jež, dok su čiste vode u rekama uslov za boravak potočke pastrmke, krkuše i jošanke.

Prostor obogaćuju i 2 jezera, Daićko jezero, poznato kao Tičar i jezero Nebeska suza koje je nastalo na ovoj planini posle zemljotresa u Rumuniji 1974. godine.

Golija
Golija

Putnici i posetioci Golije mogu uživati u različitim aktivnostima, kao što su šetnje uredjenim pešačkim stazama, jedinstvenim prirodnjačkim ekspedicijama i programima “prežvljavanja” u prirodi. Ljubitelji adrenalinskih aktivnosti mogu iznajmiti kvad i uživati u vožnji ili u paraglajdingu koji je ovde jako popularan.

Golija
Golija

Ponuda smeštaja na Goliji je raznovrstan. Posetioci mogu iznajmiti vikendice u prirodi, apartmane ili luksuzne apartmane sa bazenom i uslugom ishrane.

Lepota i vazduh ovog mesta ne mogu da se prepričaju, zato čekamo vas na Goliji. 🙂

Pratite nas i na Instagramu