Fruška Gora

Fruška Gora

Fruška Gora je jedan od nacionalnih parkova u Srbijji. Nekadašnje ostrvo u Panonskom moru a danas planina sa najvišim vrhom od 539 m – Crveni Čot.
Od Novog Sada je udaljena oko 40 km a od Beograda 86 km.

Putanja Beograd – Fruška Gora

Putanja Novi Sad – Fruška Gora

Fruška gora je pitoma , što od prirode što od ljudi koji tamo žive.

Ne bismo Vas previše zamarali brojevima koji su vezani za istoriju Fruške Gore. Ljubazni stanovnici svih mesta sigurno će Vam bolje ispričati, verodostojnije i zanimljivije nego što iko od nas to može da napiše. Jer, razgovor sa meštanima koji poseduju urođenu ljubaznost i srdačnost su najlepše što može da Vam pruži jedna destinacija, pored svih prirodnih i istorijskih lepota.

U razgovoru sa jednim od meštana smo saznali da se Srem deli na vinski i svinjski a kad budete posetili Frušku goru shvatićete zašto je to tako…kulen, vino…

Fruška Gora turizam

Fruška Gora spada u red najrazvijenijih i najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji.
Predstavlja idealan kontrast izmedju ravnice i blagih uzvišenja a sve je okruženo šumom i zelenilom, livadama i vinogradima.

Idealna destinacija za različite potreba turista.
Postoji nekoliko lepo uređenih izletišta : Letenka, Osovlje, Crveni čot, Jabuka, Testera, Andrevlje, Popovica, Zmajevac.
Zanimljivo je da od Zmajevca kreće zip line do podnožja Vrdničke kule.

Lepo uređene pešačke staze, mnoštvo vinskih podruma od kojih većina ima i sale za degistaciju vina. Za one koji vole aktivniji odmor ima mogućnost panoramskog razgledanja Fruške Gore iz aviona, paraglajding, džip avantura a možemo i mi prema Vašim željama napraviti program izleta.

Fruška Gora biciklistička staza
Bicklistička staza
Fruška Gora Zmajevac
Izletište Zmajevac

Srpski Atos

Poklonicima verskog turizma na raspolganju je 16 manastira. Zbog velikog broja manastira Fruška gora se naziva i srpski Atos. Biser srpskog Atosa je, po mišljenju mnogih, manastir Novo Hopovo. Mi ne želimo da umanjujemo važnost i značaj ni jednom od manastira jer svaki od njih je po nečemu važan i specifičan.

O manastirima Fruške Gore možete pročitati OVDE

Priroda Fruške Gore

Odlika Nacionalnog parka je veliki broj ugroženih , retkih i zaštićenih vrsta biljnog i životinjskog sveta. Na prostoru parka raste blizu 1500 biljaka različitih vrsta.
Preko 400 vrsta pečuraka je registrovano na Fruškoj Gori, više od 30 vrsta orhideja od čega su 18 od međunarodnog značaja. Više od 200 vrsta ptica i retkih vrsta vodozemaca nastanjuje Frušku Goru.

U šumama Fruške Gore žive divlje mačke. srne, jeleni, šakali.

Sa jedne strane pitoma priroda a sa druge divlji životinjski svet.

Ledničko Jezero
Ledničko Jezero
Jezero Popovica Fruska Gora
Jezero Popovica

InstagramInstagram Srbija Odmor

Ponuda smeštaja u Srbiji Ponuda smeštaja