Drina

Drina smestaj i okolina

Drina smestaj i okolina….. Za Drinu možemo reci da je jedna od najlepših i najčistijih reka koja protiče kroz Srbiju. Drina nastaje kod Šćepan polja u Crnoj Gori spajanjem Pive i Tare. Celom svojom dužinom pruža uživanje u predelima nestvarne lepote. Smaragdno zelena boja vode će vas očarati toliko da ćete joj stalno vraćati. 🙂

PONUDA SMEŠTAJA DRINA >  Ponuda Smeštaja Srbija

Drina - Drina smestaj i okolina
Drina – Drina smeštaj i okolina

Reka Drina

Drina je dugačka oko 345 kilometara i predstavlja prirodnu granicu izmedju Srbije i Bosne i Hercegovine. Skoro čitavom svojom dužinom preseca planinske masive praveći klisure. Na nekim mestima ova reka je izuzetno opasna brza i divlja, dok u ravnici potpuno menja svoj karakter i postaje mirna i pitoma. Ona je najveća pritoka Save u koju se uliva kod Sremske Rače.

Drina smestaj i okolina
Nastajanje Drine

Gradovi kroz koje protiče na svom putu u Srbiji su Bajina Bašta, Ljubovija, Zvornik i Loznica, ubraja se u najčistije vodotokove naše zemlje. Zbog tih karakteristika predstavlja raj za ribolovce. Drina je dom velikom broju vrsta riba. Najpoznatija je mladica koju nazivaju “Kraljicom Drine”. Pored mladice tu su i pastrmka, som, lipljan, klen i druge vrste u koje se strastveni ribolovci koji pecaju na ovoj reci mnogo bolje razumeju nego mi. 😀

Drina
Priroda – Drina smeštaj i okolina

Kanjon reke Drine

Da li ste znali da je kanjon reke Drine treći najdublji kanjon na svetu? Da da….tačno tako. 🙂 Posle kanjona reke Kolorado u USA, i posle kanjona reke Tare u Crnoj Gori, reka Drina pravi najdublji kanjon na svetu. Na ušću reke Žepe, u pojedinim mestima kanjon dostiže dubinu i do 1000 metara. Drina svojim tokom useca planine na čijim obroncima se nalaze krečnjačke stene, gde su neke obrasle šumskom i žbunastom vegetacijom. Najniži delovi kanjona potopljeni su izgradnjom brane kod Perućca, gde je nastalo Perućačko jezero. Perućačko jezero prostire se do Višegrada i najlepše je jezero na ovom vodotoku.

Krstarenje

Na potezu od Perućca do Višegrada organizuje se krstarenje. Dužina krstarenja je 52 km. Na ovom putu prolazi se kroz najuži deo kanjona, pored manjih recica i pritoka, gde sa reke možete uživati u nestvarnim lepotama i predelima ovog kraja.

Drina smeštaj i okolina
Okletac – Drina smeštaj i okolina

Nastanak imena Drina

Postoje dva predanja o nastanku imena ove lepe reke. Prvo kazuje da je ime nastalo od prasrpske osnove glagola drati ili derati sa značenjem cepati ili kidati. Ova reč opusuje izuzetnu snagu vode koja je u stanju da dere stene i planine. Drugo predanje kazuje da je ime nastalo od starogrčke reči Drinos, koju su preuzeli stari Rimljani i kod njih je postala Drinus koja predstavlja ime mitološkog paganskog božanstva. Srbi su je dugo zvali Zelenka ili Zelenika zbog smaragdno zelene boje, ali vremenom su prihvatili ime Drina.

Aktivan odmor

Drina smeštaj i okolina
Kapija Podrinja – Drina smeštaj i okolina

Za sve ljubitelje aktivnog odmora i adrenalina Drina je pun pogodak. U ponudi su razne vrste aktivnosti i upoznavanje Podrinja iz skroz druge perspektive.

Kajaking je jedna od aktivnosti koje su za preporuku kada ste u poseti ovom kraju. Upoznajte okolinu sa reke iz kajaka. Kajaci su udobni i stabilni, a vodiči i instruktori su uvek tu da Vam održe kurs i daju smernice kako da Vase uživanje bude na najvišem mogućem nivou. Prethodno iskustvo Vam nije neophodno, a kajaci su toliko sigurni da ih mogu voziti osobe svih uzrasta. Lokacije na kojima se organizuju kajak ture su jezero Perućac, reka Drina u Bajinoj Bašti i jezero Zaovine.

Veslanje na dasci ili stend up pedl je takodje zanimljiva aktivnost za koju nije neophodno prethodno iskustvo. Za organizovanu turu sa vodičima obezbedjena je oprema, prsluci za spašavanje, vesla, kajaci, vodootporne vreće. Lokacije na kojima se organizuju kajak ture su jezero Perućac, reka Drina u Bajinoj Bašti i jezero Zaovine.

Kanjoning je jako zanimljiv adrenalinski program za sve posetioce koji vole ovu vrstu aktivnosti. Kanjoning je ranije bio dostupan samo profesionalcima, mada se u poslednje vreme brzo rezvio i za potrebe rekreativnog bavljenja. Ne zahteva veliku fizičku pripremu, što omogućava da se svako ko poželi rekretaivno bavi kanjoningom uz nadzor profesionalaca. Od opreme se koristi uže koje se postavlja na vodopadima, ronilačka oprema koja je u većini slučajeva neophodna, šlemovi i karabineri.

Turističke atrakcije

Vrelo Perućac

Reka Vrelo nalazi se 13 km od Bajine Bašte. Dugačka je 365 metara i po tome je dobila naziv reka Godina. Važi za najkraću reku u Evropi. Ono što karakteriše reku Vrelo je veliki i jak izvor iz kog teče beličasta voda koja na kraju završava u reci Drini kroz vodopad visok 14 metara. U lepoti ovog vodopada je moguće uživati, isključivo sa Drine, tako da od vodostaja i brzine reke Drine zavisi kad ćete biti u prilici da se prepustite lepoti ovog vodopada.

Legende o reci Vrelo

O ovoj rečici kruže priče da je mistična. Za nju se vezuju rezne legende. Jedna od legendi kaže da je blagoslov za mladence. Veruje se da mladi pre nego što se venčaju treba da prošetaju celim tokom ove reke da bi njihova ljubav bila nepromenljiva kao godina. Još ako vide odraz partnera u reci, veruje se da je to “ono pravo”.

Druga legenda priča o tome kako su devojke nekada dolazile na reku da se okupaju ili operu kosu i da su se udavale u roku od godinu dana. Nekada davno sestra velikaša iz tog kraja boravila je često na ovom mestu i molila reku da joj pošalje dragog za koga će se udati. Svaki put kada bi došla ubacila je u reku dukat. Jednu noć joj se Godina javila u snu i rekla joj da pomogne siromašnima, a ona će joj za uzvrat pronaći sreću. Devojka je poslušala reku i kroz nekoiko meseci zaprosio je bogati plemić sa kojim je živela srećno preko Drine.

Sreća je pa je ” GODINA” dugačka pa će sigurno biti prilike da u nekom trenutku posetite i ovu lepotu Srbije.

Vrelo Perućac

Kućica na Drini

Kućica na Drini je simbol Podrinja i Bajine Bašte. Po našem mišljenju ne postoji portal, novine ili turistička brošura gde nije objavljena slika i napisana priča o kućici na sredini reke. Drina je više puta rušila kućicu i odnosila je, ali entuzijasti ovog kraja su se trudili da je ponovo naprave i vrate na njeno mesto, na stenu.

Legenda o nastanku kućice

Legenda pripoveda da je kućica nastala kada je Marko Kraljević želeo da predje na drugu stranu reke, ali nije želeo da njegov konj Šarac pokvasi kopita. Pa je sa vidikovca bacio stenu koja je ostala na sred reke. Šarac je skočo sa obale reke na stenu, pa sa stene na drugu obalu i tako ostao suvih nogu. Meštani pricaju da se i dan danas mogu na steni videti otisci njegovih kopita.

Drina
Kućica na Drini
Drina
Kućica na Drini

Jezero Perućac

Ovo jezero nalazi se na teritoriji opštine Bajina Bašta. Ovo jezero je nastalo pregradjivanjem toka reke za potrebe hidoelektrane Bajina Bašta. Dužina jezera je 54 kilometra i predstavlje prirodnu granicu izmedju Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Jezero je pogodno za ribolov i za kupanje. Plaza na jezeru ima pontone sa bazenima za decu. Prostor za kupanje je ograničen bovama. Prisutni su spasioci na uredjenoj plaži kao i spasilački čamac. Tu su i tuševi, tobogani, skakaonice, ali postoji mogućnost iznajmljivanja pedalina i čamaca. U blizini se nalazi restoran.

Drina
Jezero Perućac – pogled sa Banjske stene
Drina
Jezero Perućac – pogled sa Banjske stene
Drina smeštaj i okolina
Perućačko jezero
Drina smeštaj i okolina
Perućačko jezero

Zanimljivosti o Drini

Ova smaragdno zelena lepotica začarala je i poznatog svetskog glumca Roberta De Nira. 1967. godine, kada je putovao auto-stopom kroz tadašnju Jugoslaviju, prespavao je jednu noć na livadi pored same reke. Nekoliko godina kasnije svojoj ćerki je dao ime Drina. 🙂

Za Drinu kažu da je moćna reka sa hiljadu lica. Koliko god bila i divlja i pitoma, i brza i spora, i vijugava i ravna, jedno je sigurno očaraće Vas, kao što je nas očarala i učinila da joj se iznova i iznova vraćamo. 🙂

Naša INSTAGRAM stanica Instagram Srbija Odmor

PONUDA SMEŠTAJA DRINA >  Ponuda Smeštaja Srbija