Divčibare

Divcibare smestaj i okolina

Divcibare smestaj | Divčibare  su poznato planinsko – turističko naselje na planini Maljen. Ovo naselje udaljeno je 38 km od Valjeva, dok je od Beograda udaljeno oko 110 km.

Kroz ovo turističko naselje protiče reka Crna Kamenica. Upravo za nju je vezan nastanak imena naselja. Legenda kaze da se nekada davno u nabujaloj reci utopila devojka, mlada čobanica. Kao sećanje na taj dogadjaj ovom mestu dato je ime Divčibare sto znači “devojačke bare”. Ime Divčibare pominje se još u davnom 15. veku.

Divčibare
Pogled

Ovo mesto koje je oduvek imalo predispoziciju da postane pravo turističko mesto. Prvo pominjajnje i nastanak organizovanog turizma u ovom kraju vezuje se za dvadesete godine 20. veka kada je astalo Zdravstveno društvo Divčibare. Društvo su činili 28 uglednih gradjana Valjeva. Oni su izgradili oko dvadeset brvnara koje su služile za odmor, dok su kasnije izgradili i prvi hotel, prodavnicu i druge objekte neophodne za razvoj turizma. Za početak dolazili su ljudi iz okoline, a kasnije su Divčibare posećivali i putnici iz Beograda i drugih mesta.

Divčibare
Zalazak sunca

Zbog pogodnog geografskog položaja i blizine Beogradu, ali i okolnim većim gradovima, ovo mesto je postalo jako popularno kako za boravak od vise dana, tako i za jednodnevne izlete. Zbog netaknute prirode i čistog vazduha često je destinacija za pripreme sportskih ekipa, ali i destinacija za škole u prirodi i djačke ekskurzije. Divčibare leže na nadmorskoj visini od 980 m, okružene su višim vrhovima koje ublažavaju klimu a sa kojih se pružaju divni pogledi na okolne planine.

Divčbare
Crni vrh

U toku zimske sezone Divčibare dobijaju izgled pravog malog ski centra. Zbog velikog interesovanja turista, u ovom mestu napravljene su 4 ski staze, od kojih je napoznatija staza Crni vrh. Staza je duga 800m i osvetljena je, tako da pruža mogućnost noćnog skijanja. Staze su relativno nove i možda neistražene dovoljno kao u drugim ski centrima, zato skijanje u ovom mestu predstavlja pravu avanturu.

Divčibare
Staza Crni Vrh
Divčibare smeštaj
Staza Crni vrh

Za posetioce koji vole pešačenje Divčibare su pravi mali raj. Teren je pogodan te se lako dolazi do vrhova i idealan je za šetnje. Sve pešačke staze su obeležene tako da se usponi i putanje lako savladavaju. Početna tačka pešačkih tura je kota 980 u prirodnom centru Divčibara. Ova aktivnost je za obaveznu preporuku kada boravite na Divčibarama, jer staze će vas odvesti u divne predele, nepregledne livade, pravu prirodnu zemlju čuda. 🙂

Divčibare smeštaj
Divčibare – vidikovac Paljba

Ukoliko volite avanture, na Divčibarama možete iznajmiti kvad i uživati u vožnji i upoznavanju prirode iz te perspektive.

 vožnja kvadom
Divčibare – vožnja kvadom


Čekamo Vas na Divčibarama da zajedno uživamo u prirodi i čistom vazduhu. 🙂

Smeštaj na Divčibarama je raznolik. U ovom planinskom mestu u ponudi je veliki izbor apartmana i nekoliko hotela. Najluksuzniji hotel je “Crni Vrh”, kategorisan sa četiri zvezdice koji poseduje izuzetan spa i wellness centar gde se možete opustiti sa pogledom na prirodu.

Pratite nas i na Instagramu
DIVČIBARE VREMENSKA PROGNOZA