Beograd

Beograd

Beograd…. Na najlepšem prostoru na Balkanu, na ušću Save u Dunav nalazi se jedan grad. Grad koji je živ u svako doba dana i noći, grad koji svakom svom posetiocu obećava nezaboravne trenutke, grad čije ulice pričaju najlepše priče, a kafane “ćute” o najboljim provodima.

Beograd
Stari dvor

Istorija grada

Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi čija istorija traje oko 7000 godina. Još u paleolitskom periodu ovaj deo Balkana je bio naseljen. Tokom svoje bogate i duge istorije nekoliko puta je menjao ime i naseljavali su ga različiti narodi. Svaki od tih naroda ostavljao je deo svoje kulture i običaja na ovom prostoru. U novijoj istoriji Beograd je bio glavni grad nekoliko država koje su menjale svoj naziv i veličinu teritorije, danas je glavni grad i administrativni centar Republike Srbije.

Za svakoga po nešto

Ovaj grad oduševljava svakog posetioca i čini da mu se ponovo vraćaju. Beograd nudi različite sadržaje, kako mi umemo da kažemo, za svakoga po nešto. Posetioci koji vole istoriju biće oduševljeni izborom muzeja koji se mogu obići i njihovim sadržajima i postavkama.

Poseta Narodnom muzeju je za svaku preporuku. Ova ustanova čuva najvrednije umetničke, numizmatičke i arheološke predmete koji prikazuju multikulturalno nasledje Srbije, ali i Evrope i sveta. U prizemlju muzeja mozete videti predmete koji potiču iz praistorije, a pronadjeni su u Vinči i Lepenskom viru. Najvredniji sadržaj Narodnog muzeja je Miroslavljevo jevandjelje, jedan od najstarijih dokumenata napisanih ćirilicom koji se čuva u posebnom odeljku muzeja.

Beograd
Beograd Narodni muzej

Muzej Nikole Tesle je ustanova koju bi obavezno trebalo posetiti ako obilazite Beograd. Jedan od naših najvećih naučnika dao je neverovatan doprinos tehološkom razvoju čovečanstva. U muzeju posvećenom njemu možete se upoznati sa njegovim naučnim dostignućima, nagradama, medaljama, kao i njegovim ličnim predmetima.

Etnografski muzej priča priču o duhovnom, kulturnom i etno nasledju našeg naroda. U ovoj ustanovi možete videti narodne nošnje svih stanovnika i naroda koji žive na području naše zemlje, zbirke predmeta iz XVIII, XIX i XX veka, ali i stare i retke knjige, fotografije i još mnogo toga što ćete videti kada budete obilazili ovo vredno mesto.

U Beogradu postoji još mnoštvo muzeja koje treba posetiti, a kojima ćemo u posebnoj priči posvetiti svu pažnju.

Beogradski parkovi i ulice

Obilazak i upoznavanje grada pešaka je poseban doživljaj. Prvo što bi trebalo da posedujete je ozbiljna kondicija. 🙂 Šalu na stranu, ali šetnja ulicama i parkovima Beograda je stvarno nešto posebno, naročito u prolece i ranu jesen kada je ovaj grad najlepši. Najpoznatija pešačka zona Knez Muhailova ulica oduševiće vas arhitekturom i zgradama koje se tu nalaze, univerzitetima, spomenicima, ali i mnoštvom kafica i restorana u kojima možete napraviti predah uz kafu ili neki specijalitet iz širokog asortimana srpske kuhinje.

Beograd - Narodno pozorište
Beograd – Narodno pozorište
Beograd - Knez Mihailova ulica
Beograd – Knez Mihailova ulica
Delijska cesma u Knez Mihailovoj ulici
Delijska cesma u Knez Mihailovoj ulici

Posetioci beogradske tvrdjave i parka na Kalemegdanu sigurno će uživati u mešavini zelenila i istorije. Najveći park ovog grada priča priču iz daleke prošlosti i predstavlja najznačajniji kulturno-istorijski kompleks. U sklopu perka videćete Vojni muzej, paviljon “Cvjeta Zuzorić”, mnogobrojne spomenike koji podsećaju na rad i zasluge vidjenih srpskih pisaca, pesnika, naučnika…

Kalemegdan je smešten iznad ušća Save u Dunav i sa sigurnošću tvrdimo da sa Beogradske tvrdjave možete uživati u najlepšim zalascima sunca u ovom delu Srbije. 🙂

Crkva Sv. Petke i crkva Ružica
Crkva Sv. Petke i crkva Ružica
Beograd - Kalemegdanski park
Beograd – Kalemegdanski park
Park Kalemegdan
Park Kalemegdan

Obilazak beogradske tvrdjave moguć je uz stručno vodjenje turističkih vodiča koji će vas upoznati sa svakim delom parka i istorijskim nasledjem Beograda.

 

Trg Nikole Pašića
Trg Nikole Pašića

 

InstagramInstagram Srbija Odmor