Arandjelovac

Aranđelovac smeštaj i okolina

Arandjelovac smeštaj | Aranđelovac  je grad koji se nalazi u centralnom delu Šumadije u podnožju planine Bukulje. Od Beograda je udaljen oko 75 km, a poznat je po glini, belom mermeru i izvorima mineralne vode.

Arandjelovac je grad istorije i lečilišta. Jos davno Knjaz Miloš je dolazio u ovaj grad na oporavak i odmor. Mineralna voda i pogodna klima osnov su za nastanak Bukovičke banje. Bukovička banja koja je smestena u, slobodno možemo reći jednom od najvećih i najlepših parkova u zemlji, je pogodna za lečenje bolesti gastrointestinalnog trakta, oboljenja pankreasa, bolesti resporatornog sistema, povrede i oboljenja lokomotornog sistema.

Aranđelovac smeštaj
Bolnica za rehabilitaciju – Park Bukovičke banje

Park Bukovičke Banje je nezaobilazan kada ste u poseti Arandjelovcu. Sto se kaze nit’ manjeg grada, nit’ većeg parka. 🙂 Već smo pomenuli da za ovaj park mozemo reći da je jedan od najvećih i najlepših parkova u Srbiji. Prostire se na površini od oko 20 ha i prava je izložba mermernih skulptura na otvorenom. Najveći broj skulptura danas čine vajarska dela nastala u okviru simpozijuma “Beli Venčac”. U parku možete probati i mineralnu vodu po kojoj je ovaj kraj poznat. Najpoznatiji izvor je Talpara i nalazi se na obroncima parka, preko puta Hotela Izvor. Park Bukovičke banje je proglašen za nepokretno kulturno dobro i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije.

Aranđelovac smeštaj
Park Bukovičke Banje
Arandjelovac - Park
Park Bukovičke Banje
Arandjelovac - Park
Spomenik Živanu Saramandiću
Arandjelovac
Vuk Karadžić
Arandjelovac - Paviljon Knjaz Milos
Paviljon Knjaz Milos

“Staro Zdanje” je gradjevina po kojoj je ovaj grad najpoznatiji. Predstavlja jedan od najlepših primera arhitekture srpskog romantizma. Gradnju ovog dvora započeo je Knez Mihailo Obrenović davne 1868. godine. Prvobitna namena ove divne gradjevine bila je da postane Skupština Kneževine Srbije, medjutim premeštanjem prestonice iz Kragujevca u Beograd, ta ideja biva odbačena. Tako postaje letnjikovac porodice Obrenović u kojoj su oni rado boravili. Za vreme vladavine kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića priredjivali su se balovi o kojima se pričalo van granica tadašnje Srbije. Upravo na jednom od balova tada mladi oficir Živojin Mišić uponao je svoju suprugu Nemicu Lujzu.

Danas “Staro Zdanje” i dalje krasi park Bukovičke banje ali nije otvoreno za posetioce. Nadamo se da će se naći neko ko će mu vratiti stari sjaj.

Arandjelovac - Staro Zdanje
Staro Zdanje

Aranđelovac smeštaj |Ponuda smeštaja u Arandjelovcu je raznovrsna. Posetioci ovog lepog šumadijskog grada mogu iznajmiti apartmane na raznim lokacijama, ali za najzahtevnije turiste tu je Hotel Izvor 5* koji nudi širok spektar usluga, od ishrane, aqua parka do luksuznog spa i wellness centra.


Pratite nas i na Instagramu

Aranđelovac smeštaj |Ponuda smeštaja u Arandjelovcu je različita. U ponudi su razne vrste apartmana koji se mogu naći u strogom centru grada, širem centru grada, kao i u njegovoj okolini. U neposrednoj blizini nalazi se luksuzni hotel “Izvor” kategorisan sa pet zvezdica koji poseduje luksuzan spa i wellness centar idealan za uživanje i opuštanje posle šetnje Arandjelovačkim parkom.

ARANĐELOVAC PROGNOZA VREMENA