Manastiri okolina Valjeva

Manastiri okolina Valjeva

Manastiri okolina Valjeva

Manastiri okolina Valjeva…. Manastiri u okolini Valjeva su zanimljivi svim putnicima koji vole da ih posećuju i koji u poštovaoci verskog turizma. Na valjevskom području postoji nekoliko manastira koji su vrlo bitni manastiri Srpske pravoslavne crkve i koji su rangirani kao Spomenici kulture od izuzetnog značaja.

Manastir Bogovadja nalazi se u istoimenom mestu, u neposrednoj blizini Mionice. To je ženski manastir. Legenda kaže da je ime dobio po “Bogovoj vodi” koja je dobra za lečenje raznih bolesti, pogotovo bolesti očiju. Više puta je rušen i obnavljan, a od 1982. godine predstavlja Spomenik kulture od izuzetnog značaja. Ovaj manastir je najznačajniji istorijski spomenik na teritoriji Lajkovca.

 

Okolina Divčibara
Manastir Bogovadja
Okolina Divčibara
Manastir Bogovadja


Manastir Lelić nalazi se u selu Lelić u blizini Valjeva, uz reku Gradac. Udaljen je od grada oko 10 km. Manastir je zadužbina Vladike Nikolaja Velimirovića. Njegove mošti prenete su u ovu svetinju 12. maja 1992. godine iz Amerike, dok je muzej posvećen ovom episkopu u krugu manastirskog kompleksa otvoren 1991. godine. Vladika Nikolaj smatra se jednim od najvećih umova Srpske Pravoslavne Crkve.

Okolina Divčibara
Manastir Lelić
Okolina Divčibara
Manastir Lelić

 

Sledeća prica vodi nas u Manastir Jovanju. On se takodje nalazi u neposrednoj blizini Valjeva, na nekih 7 km udaljenosti na putu za Bajinu Baštu. Manastirska crkva posvećena je Rodjenju Svetog Jovana. Nažalost nema preciznih podataka o vremenu kada je ova svetinja izgradjena, ali veruje se da je početkom 15. veka. Manastir se nalazi na listi Spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Okolina Divčibara
Manastir Jovanja
Okolina Divčibara
Manastir Jovanja – Manastiri okolina Valjeva

Manastir Pustinja je još jedan u nizu manastira vrednih pomena i posete. Nalazi se u okolini Valjeva. Ovo je ženski manastir, iako je u prošlosti bio muški. O vremenu nastanka manastira, kao i o tome ko je podigao ovu svetinju ne postoje podaci. Veruje se da je ktitor manastira bio kralj Dragutin, ali to nije nikako validan podatak. Ono što se sigurno zna o manastiru je da je izgradjen na temeljima stare svetinje.

Okolina Divčibara
Manastir Pustinja – Manastiri okolina Valjeva
Okolina Divčibara
Manastir Pustinja
Okolina Divčibara
Manastir Pustinja

Manastir Ćelije leži u kotlini reke Gradac. Nad njim se nadvijaju brda koja ga okružuju. Nevidljiv je dok ne krenete da se spuštate u kotlinu. Nalazi se u neposrednoj blizini Valjeva, na oko 7 km udaljenosti, u ataru sela Lelić. Tačno vreme nastanka manastira nije poznato, ali neki zapisi svedoče da je i on izgradjen u vreme vladavine kralja Dragutina.

Okolina Divčibara
Manastir Ćelije – Manastiri okolina Valjeva
Okolina Divčibara
Manastir Ćelije

Manastir Kaona je jedan od dragulja verskog turizma. Nalazi se u opštini Vladimirci, a od Valjeva je udaljena oko 45 km. Manastir je nastao u 14. veku, a prema predanju zadužbina je sestre Miloša Obilića Ikonije. Kaona spada u nepokretna kulturna dobra od izuzetnog značaja.

Manastiri u okolini Valjeva
Manastir Kaona
Manastiri u okolini Valjeva
Manastir Kaona – Manastiri okolina Valjeva

Manastir Dokmir nalazi se na teritoriji opštine Ub. Od Valjeva je udaljen oko 20 km. Manastirska crkva posvećena je Vavedenju Presvete Bogorodice. Ni o ovoj svetinji nema pisanih tragova o nastanku, predpostavlja se da je izgradjena u 14. veku.

Manastiri u okolini Valjeva
Manastir Dokmir – Manastiri okolina Valjeva
Manastiri u okolini Valjeva
Manastir Dokmir

Crkva Svetog Arhandjela Mihaila nalazi se u mestu Tubraviću. Poznata je i kao Valjevska Gračanica. Po nekim procenama izgradjena je u 15. veku. Prvi spisi koji o njoj govore potiču iz perioda oko 1560. godine, ali grobovi i ostaci konaka koji se nalaze pored nje potvdjuju 15. vek kao vek njenog nastanka. Nazalost 2016. godine usled pripreme za izgradnju brane i stvaranjem jezera Rovni stara zgrada crkve je potopljena.

Manastiri u okolini Valjeva
Valjevska Gračanica
Manastiri u okolini Valjeva
Potopljena crkva

Manastiri u okolini Valjeva  Manastiri u okolini Valjeva  Manastiri u okolini Valjeva  Manastiri u okolini Valjeva Manastiri u okolini Valjeva Manastiri u okolini Valjeva

Pratite nas i na Instagramu

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *